Vasalási tippek
1. A vasalt ruhákat rögtön akasszuk fogasra, és hagyjuk kihűlni.
Nyirkos állapotban semmilyen holmit ne tegyünk be a szekrénybe.
2. Bársony ruhák és csokornyakkendők vasalása:
Próbálja gőzölni a ruhadarabot nyomás alkalmazása nélkül.
3. Vasalásnál ne alkalmazzon körkörös mozdulatokat, mert ezek megnyújtják
a szövetet. A makacs ráncoknál vasaljon szálirányban és használja a fokozott gőzt.
4. Figyelem! Viszkózt nem szabad nedvesíteni, zsugorodik!
5. A bársonyt hagyományosan vasalni nem szabad, mert tönkremegy!
6. Kord és bársony vasalása: Tegyen egy vastag törölközőt a vasalódeszkára.
Fordítsa ki a ruhát és vasalja ki. A nehezen vasalható részeknél alkalmazza a függőleges gőzt.
7. Jobb eredményt ér el, ha a frissen vasalt ruhát egy pár órára hűlni/pihenni hagyja,
mielőtt felveszi.
8. A tökéletességre való törekedésnek is megvannak a határai. Vannak darabok, amelyeknek
a vasalása kikezdi az ember hírnevét. A farmernadrágot például csak kézzel kell kisimítani, és
ugyanez mondható el a konyharuháról, zsebkendőről és alsóneműről is.
9. A gőzölős vasalónak két fajtáját különböztetjük meg. Az egyik a hagyományos háztartási
vasaló, amelynél a gőz a talpnál keletkezik és kis nyomású. Olyat érdemes vásárolni, amelynél
be lehet állítani, hogy csak gombnyomásra engedjen gőzt. Biztos voltunk már úgy, hogy
elkezdtünk egy inget vasalni és mire a végére értünk az eleje ismét gyűrött lett. Ez azért van,
mert nedvesen az anyag továbbra is képlékeny marad, ha viszont kiszárítjuk, akkor nem fog a
vasalódeszkán újra meggyűrődni. Ha a vasaló folyamatosan ömleszti a gőzt, az anyag nem tud
kiszáradni, és könnyen összegyűrődik újra.
10. Ha a vasaló talpára ragad valamilyen anyag szabás-varrás közben, eltávolíthatja azt,
ha a vasaló talpát 100% pamut, bolyhos törölközőn meghúzogatja, amíg még meleg a vasaló.
11. Egyoldalra vasalt varrásnál először összevarrjuk az alkatrészeket, majd egybe letisztázzuk a
két szélt, és egyoldalra vasaljuk. Mivel a varrásszélek egybe vannak tisztázva a varrat tartósabb,
sőt, itt lehetőség nyílik színoldalról dísztűzést készíteni, ami tovább növeli a varrat tartósságát.
12. Ha a ruhának bélése van, vasalja azt külön és ellenőrizze a címkét. Ha a bélés anyaga más,
mint a ruha anyaga, akkor esetleg más hőfok-beállítás szükséges.
13. Minden kényesebb anyagot bal felén vasaljunk. Ahol pedig kénytelenek vagyunk a színét is
átvasalni, a vasalás ruhán keresztül történjen. Bal oldalán vasaljuk a kézimunkát, hogy a hímzés
kidomborodjon. A ruhákat egészen szárazra kell vasalni, különben a varrások összehúzzák
az anyagot.
14. Gyapjú vagy sötét színű szövet vasalásakor gyakran kifényesedik az anyag. Hogy elkerülje
a nem kívánatos kifényesedést, használjon vasalóruhát vagy öreg zsebkendőt.
15. Ha az ujjafa nem tartozéka a vasalódeszkádnak, jól használható helyette egy összehajtogatott
frottír törölköző, amelyet a kabát ujjába teszünk.
16. Először az ing vagy a ruha nehezebb részeit, a gallért, a kézelőt, a zsabót, az ujjakat vasalja,
majd utána a nagy felületeket, így ez nem gyűrődik össze, amíg az időigényes részekkel
foglalkozik!
17. A bő szabású ruhák esetén tartsa a vasalót egy ujjnyival a ruha felett és alkalmazza a
fokozott/turbó gőz funkciót.
18. Hosszú kabát és alkalmi ruha vasalása: Alkalmazzon függőleges gőzölést a vállfán lógó ruha
felfrissítésére.
19. A vasalás lényege, hogy az anyagok számos egymás mellett futó, egymással gyengén
összekapcsolódó, hosszú molekula szövedékéből épülnek fel. Hő hatására ezek a kötések
felbomlanak, a rostok kiegyenesednek, majd a szövet hőmérsékletének csökkenésével,
kihűlésével, immáron az új rostelrendeződésnek megfelelően, más helyen alakulnak ki a
molekulák közötti kapcsolatok, így a gyűrött anyag szálai kisimulnak.
20. Száraz vasalásnál, válogassa szét a ruhákat vasalási hőmérséklet szerint. Kezdje a
legalacsonyabb hőmérséklettel, majd onnan haladjon a magasabb hőmérséklet felé
(így megelőzheti, hogy véletlenül rossz hőmérsékleten vasaljon). Ha a hőmérséklet kritikus,
akkor néhány percig pihentesse a vasalót, miután állított a hőmérsékleten.
21. Száradás után magas hőfokon, vasalóruha segítségével vasalja és gőzölje a csipkét.
22. Minden varratot vasalás kell kövessen. Ha utólag vasalunk az mindig észrevehető lesz a
kész munkán. Úgy tűnhet, mintha feleslegesen szakítanánk meg ennyiszer a varrás folyamatát,
de valójában e nélkül nem készíthetünk tökéletes ruhadarabot.
23. Mielőtt leülünk a varrógéphez, mindig készítsük ki a vasalódeszkát és a vasalót, hiszen minden
varrás után fel kell állni és megvasalni az épp elkészült részt.
24. A vasalódeszkát állítsa csípőmagasságba, hogy elkerülje a görnyedt testtartást.
25. Nagy darabok vasalásához nagy terület kell. Különösen hasznos, ha a vasalódeszka szélesebbik
részét használjuk. Tehetünk műanyag asztalterítőt vagy egy régi lepedőt a földre a ruha mögé,
hogy tiszta maradjon.
26. A vizes ruha valójában nem is vizes, hanem nedves. Általában fehér pamutvászonból van.
Egyik végét vízbe kell mártani, kicsavarni, majd ráhajtani a száraz felét és azzal is
összecsavarni, így kellemesen nedves lesz. Ezt helyezzük a vasalandó részre. Teljes száradásig
kell a vasalót a ruhán tartani.
27. Sajnos a vasalóknál is megmutatkozik az a jelenség, miszerint minél kisebb és könyebb
valami, annál jobb. A pillekönnyű vasalókat öröm kézbe venni, de mivel itt a nyomás is számít,
valójában az a jó, ha egy vasalónak van súlya.
28. Csak azokat a holmikat vasaljuk, amiket feltétlenül muszáj! Sok anyag nem igényel vasalást.
29. Ha gőzölős vasalónk van, az nagyon praktikus, mert a teljesen megszáradt ruhát is könnyen
kivasalja.
30. A varrásszéleket lehet szétvasalni és egyoldalra. Mindig előre ki kell gondolni melyiket
fogjuk használni. A kettőt egy ruhadarabon belül csak ritkán kombináljuk.
A szétvasalás számít az elegánsabbak, viszont kevésbé tartós. Ilyenkor a kiszabott
alkatrészeket előre le kell tisztázni külön-külön, összevarrni, majd ezt követi a vasalás.
31. Tekintettel az előkészületekre, jobb nem napi feladatot csinálni a vasalásból.
Akárcsak a mosásnál, a vasalásnál is célszerű az igényelt hőfok szerint előre
szortírozni a ruhákat: előre venni az alacsonyabb hőfokot igénylő szintetikus anyagokat,
és a végére tartogatni a nagy hőfokon vasalandó pamut és len ruhadarabokat. Hamarabb
melegszik fel a vasaló, mint ahogy kihűl.
32. Vasalás előtt simítsa ki a ruhát.
33. Először kézzel simítsa a varrásokat. Ezután vasalja le belülről, majd kívülről a varrást.
34. Kezdje lentről, a rakás belsejét vasalva, majd haladjon kifelé. A rakások elrendezéséhez
alkalmazza a gőzölést.
35. A vasalás nem különbözik a mosástól. A művelet elkedvetlenítő jellegét igazolja az is,
hogy a nők inkább többször vasalnak, mintsem hogy összegyűjtsék egy nagy hegybe a vasalnivalót.
36. Vasalás után rögtön akassza fel a ruhákat vállfára. Ha keményítőt használ, először a ruha
alsó részét spriccelje be, majd csavarja fel a ruhát. Így a szövet be tudja szívni a nedvességet
a vasalás előtt. Ellenőrizze a vasaló hőfokát. Ha sistereg, amikor a szövethez ér, akkor
csökkenteni kell a hőfokot.
37. Biztosítson helyet a vasalódeszka környékén a vasalatlan és a vasalt ruhák számára, hogy
ne kelljen időt pazarolnia az oda- és visszasétálással.
38. A vasaló hőmérsékletét a textilanyagnak megfelelően válasszuk meg. Forró vasalót csak
mosóanyagok vasalásánál használjunk, selymet és szintetikus kelméket elegendő langyos
vasalóval átsimítani. A vasalót mindig jobbról balra csúsztassuk a ruhán, majd haladjunk
visszafelé. Ha szálirányba vasalunk, nem húzódik össze az anyag!
39. Négy tényező befolyásolja a vasalás eredményét, a hőmérséklet, az idő, a nyomás és a
nedvesség. Ez annyit jelent például, hogyha egy anyag nem engedi meg, hogy magas hőfokon
vasaljunk, akkor fokozhatjuk a vasalás minőségét azzal, hogy ránehezedünk a vasalóra
(növeljük a nyomást) és hosszabb ideig tartjuk az anyagon.
40. Igyekezzen nyitott ablaknál vagy más fény-, illetve levegőforrás közelében vasalni.
41. A pamutanyagok jól vasalhatók, de mindig a színén vasaljuk nedves állapotban. Ne hagyjuk
teljesen megszáradni, mert úgy nehéz kivasalni.
42. A gombokat úgy tudjuk megóvni vasaláskor, ha letakarjuk egy kanállal. Egyszerűen tegye
a kanalat a gombra és vasalja körül.
43. A nyakkendőt csak nedves ruhán át, középmeleg vasalóval vasaljuk. Az élekre vigyázzunk,
ne nyomkodjuk le.
44. Ha a vasalódeszkára strapabíró alufóliát feszítünk ki és azt puha kendővel lefedjük,
áramot spórolhatunk. Így ugyanis jobban visszaverődik a hő vasaláskor.
45. Általános szabály, hogy ami nehezen vasalható, az nem is tartja meg a formáját, ami
könnyen az formatartó. Például gyapjúszövetbe könnyen, gyönyörű élt lehet vasalni, és
szépen benne is marad, míg egy pamutszövetet nehéz kivasalni és hamar újra gyűrött lesz.
46. A különböző anyagok más-más hőfokon vasalhatóak:
Pamutszövetek: 240 fokon jól vasalhatóak, de ha szintetikus szállal kevert, a hőmérsékletet
csökkenteni kell.
Gyapjúszövetek: 180-200 fokon jól vasalhatóak és formatartó, szintetikus szállal keverve
fényesedésre rendkívül hajlamosak.
Viszkózselyem-szövetek: 180-200 fokon jól simíthatóak, vasalhatók, nem formatartóak.
Szintetikus anyagok: 160-170 fokon.
47. Kibolyhosodott pulóvereken a bolyhosodást mérsékelni lehet, ha a vasalás nedves ruhán
keresztül történik!
48. Ha a vasalódeszkára egy vasalást segítő teflonos huzatot is ráhelyezünk, sokkal szebben és
alacsonyabb hőfokon tudunk vasalni.
49. Zsírfoltot, rágógumit, esetleg ragasztót el lehet távolítani, ha a folt alá és fölé több
rétegűre összehajtott papírtörölközőt helyezünk és közepesen meleg vasalóval, többször
rövid ideig rávasalunk. Azért rövid ideig többször, mert a rágógumi és a ragasztó, ha
túlmelegszik, meggyulladhat!
50. A gőzölős vasalók előnye, hogy a gőz a szárítás előtt fellazítja a textil rostjait,
így jelentős mértékben megnöveli a vasalás hatásfokát és könnyedségét.
51. Először is spriccelje be az asztalterítőt és az asztalkendőket keményítővel. Állítsa a
vasalót magas hőfokra, és erős gőzzel vasalja át a vászonneműt. Puha, fehér, nem bolyhos
vasalóruhát helyezzen a vasalandó felületre, és gőzöléssel akadályozza meg a kifényesedést.
52. A bársonyt a legegyszerűbben tollpárnán vasalhatjuk ki. Takarjuk le a párnát fehér ruhával
és erre fektessük a bársonyt színével lefelé, azután tegyünk rá nedves ruhát és forró
vasalóval vasaljuk, de ne nyomjuk rá. Felakasztva szárítsuk. A megszáradt anyagot puha
kefével szálirányban enyhén keféljük át.
53. Szövetkabátokat, -szoknyákat, -nadrágokat vasalással fel lehet frissíteni, ha gőzölős
vasaló víztartályába egy evőkanál ecetet adunk a vízhez.
54. Ha nem biztos valamilyen ruhadarab vasalását illetően, akkor a szövet egy nem látható
sarkában végezzen próbavasalást.
55. A sima, egyenes darabokat vasalás előtt széltében és hosszában húzogassuk ki, és mindig
összehajtva vasaljuk. A gyapjúholmi vasalása gőzölgő vasalóval vagy nedves ruha alatt történjen,
a selymeket viszont csak nyirkos állapotban szabad vasalnunk.
56. Ha nem gőzölős a vasaló, akkor vasalás előtt be kell locsolni a vasalni valót. Fontos,
hogy a vízzel történő bespriccelés után szépen hajtogassuk össze, és 1-2 órát hagyjuk
állni, hogy egyenletesen átnedvesedjenek a ruhák.
57. A műszálas függönyt rövid centrifugálás után rögtön visszaakasztjuk, mert ezzel
kiküszöbölhető a vasalás!
58. A szépen vasalt ruha előfeltétele az egyenletes és nem túlzott nedvesítés. Ha nem
gőzölős vasalóval vasalunk, a száraz ruhákat előbb permetezzük be vízzel és göngyöljük
össze, hogy jól átnedvesedjenek. Műszálas anyagokat nem szükséges belocsolni.
59. A düftin ágytakarónál nem kell vasalni a nem látható oldalt. A konyharuhát,
asztalkendőt és zsebkendőt kettesével vagy hármasával is lehet vasalni.
60. Célszerű állítható magasságú vasalódeszkát használni, mert a saját magasságunkhoz
tudjuk beállítani, nem fájdul meg a hátunk, kevésbé fáradunk el.