2010. június 30., szerda

Hajápolási


Hajszépítés - Tippek, trükkök minden hajtípushoz

Nincs tartása? Nem fénylik? A megfelelő vágással, helyes ápolással és a legújabb styling-trükkökkel haját a lehető legjobb formába hozhatja!


A göndör haj akkor mutat nagyon szépen, ha a fedőhajat megritkítják - a tincsek így optikailag egyforma hosszúnak tűnhetnek.
Ha ilyen típusú a hajunk, ne vágassuk túl rövidre, legalább vállunkig érjen! Ha mégis rövidebb, akkor fennáll a veszély, hogy enyhén „afrojelleget" ölt. Ha pedig teljesen egyformára vágják a tincseket, akkor végképp égnek mered majd' minden hajszálunk.
A természetes göndörséget persze meg lehet zabolázni növényi olajokkal, sheavajasés szilikonos készítményekkel. Ezek „pulikutyahatás" nélkül szépen glédába állítják a tincseket. A gyógyszertárakban kapható ricinusolajnak is hasonló a hatása: csak be kell masszírozni a fejbőrbe, és utána a haj máris zselézett frizuraként hagyja magát formázni.

TARAJ NÉLKÜL...
Így például egy finom szálú, egyenes hajból nem lehet tartósan égnek álló tarajt varázsolni. Ugyanakkor a megfelelő trükkökkel optikailag meg lehet dúsítani. Ilyen az alul lépcsős, de a fedőrétegnél egyenes vágás és a tarkót kivillanni hagyó hajhossz. A mostanában divatos rövid hajformák a vékony szálú hajúaknak is jók, mert zselével többféleképpen formázhatok. A tüsis-tépett haj jó tartású és optikailag szintén dúsabbnak hat.
FONTOS! A túl rövid, extrém frizurák, a tincsek végének erős ritkítása viszont nem ajánlott számukra, mert így hajuk még vékonyabbnak tűnik. Ennek ellenére még az ilyen frizura is dúsabbnak hat, ha világos tincseket, szőke csíkokat festetünk bele.

EGYENES, AMIT ÉRDEMES KERÜLNI...
Rövid, hosszú, vállig érő - a vastag szálú, egyenes haj mindenhogyan jól néz ki.
A klasszikus frufru, a bubifrizura, a rafinált tépések és a lépcsős vágás is jól mutat ilyen hajból. A professzionális vágótechnikák, mint a slicing- amikor a hajba könnyedén belevágnak -, a pointing- amikor vékonyítják - és az undercut- amikor a fedőhaj alatt a hajat ollóval és fésűvel rövidre vágják - arról gondoskodnak, hogy a körvonalak természetesek legyenek, a haj pedig könnyűvé váljon. Az egyenes vágást jobb kerülni, mert olyankor a fejtetőn lelapul a haj, mivel lehúzza a súlya.
TÍPUSFÜGGŐSÉG
A túl gyakori hajmosás irritálhatja a fejbőrt, a túl ritka miatt pedig zsírosabb lesz a haj. Mindig ügyeljünk arra, hogy a hajtípusunknak megfelelő sampont válasszuk!
JÓ TANÁCS: hajmosásonként elég egy tízforintosnyi samponadag. Ezt ne a fejtetőre, hanem a tenyerünkbe nyomjuk ki, ott kevés vízzel habosítsuk fel, és csak ezután oszlassuk el a hajunkon! Akkor sem árt néha a változatosság, ha úgy tűnik, hogy rátaláltunk a tökéletes samponra! Ehhez vegyük figyelembe a következőket:

természetes erő rejlik a citromban, a rebarbarában

a kamilla és a körömvirág világosítják a hajszínt

a hársfavirág lággyá alakítja a szálakat

a rozmaring és a zsálya intenzívvé teszik a természetes tónust.
Ha nem találnánk ilyen összetevőkből álló sampont, maradjunk kedvenc márkánknál, a hozzávalókat pedig szerezzük be gyógyszertárból vagy biotermékeket árusító boltból!
A kiszemelt növényből kevés vízzel készítsünk teát, három percig hagyjuk állni, majd egy tojássárgájával, egy evőkanál mézzel és két evőkanál samponnal keverjük össze, s már kész is a legújabb samponunk!
A hajmosást mindig kössük össze fejbőrmasszázzsal! Ez megnyugtatja, ellazítja a fejbőrt, serkenti a vérkeringését, és így a hajhagymák könnyebben felszívják a hatóanyagokat. Egyszerű művelet, nem kell mást tennünk, mint ujjhegyeinkkel köröznünk a hajas fejbőrön.
NE FELEDJÜK! A hajmosás és a masszázs végeztével a maradék habot bőséges langyos vízzel kell leöblíteni. Ha már nem habzik az öblítővíz, a hajunkra kenhetjük a szokásos pakolást vagy balzsamot.
TIPP: balzsamunkat hígítsuk fel negyedliternyi ásványvízzel és egy fél citrom levével! Így a hajunk szép fényes lesz, javul a tartása, mivel erősödnek a hajszálaink.

HASZNOS TUDNIVALÓK
Tévedés, hogy a nedves hajat törülközővel szárazra kell törülni! Ez jobban árt, mint használ. Inkább csavarjunk a fejünkre turbánként egy előmelegített kendőt. Léteznek már speciális anyagú törülközők, amelyek szivacsként szívják magukba a nedvességet, és így lerövidítik a szárítási időt.
Hajszárításkor ne a gyorsaság számítson: csak langyos levegőt és azt is legalább 1 5 centiméterről fújassunk a hajszálainkra!
A tartás és dús hatás kedvéért a hajtövet fésűvel, kefével emeljük meg!
Ahhoz, hogy frizuránk tökéletesre sikerüljön, megfelelően kell adagolnunk a hajhabot, a lakkot, a zselét, a vaxot. A zseléből elég borsónyi a tincsek beállításához. Az egész frizurához mogyorónyi adagot kell a tenyerünkön eloszlatni. Modelláláshoz, göndör, tépett hajhoz a vax a legjobb formázó, de csak miniadagban. Akinek vékony szálú a haja, a vaxot felejtse el! A hajhabot nagyfogú fésűvel oszlassuk el tincseinken!
Ünnepi alkalmakra, partira használhatunk gyöngyházfényű, avagy csillámos zselét is.
Ha kedvet kapunk a színezéshez, használjunk színezőhabot! A legújabb termékek csak a következő mosásig tartják meg tónusukat, így igazán változatos frizurákat alkothatunk magunknak.
Hosszú hajnál fontos, hogy a hajvégeket mindig „lecsipégessék". A rendszeres vágás ugyanis megakadályozza a haj töredezését, főleg, ha melegített ollóval végzik, ami így „levasalja" a friss végeket.
MILYEN GYAKRAN?
A hajmosás aranyszabálya: függetlenül attól, hogy normál, zsíros vagy száraz-e a hajunk, annak frissessége és illata szabja meg, hogy milyen gyakran mossuk meg.
„GÖNDÖR" - TANÁCSOK
A törülközőszáraz hajon diónyi - és nem több! - hajhabot oszlassunk szét, a hajtöveket pedig fésűvel emeljük meg szárítás közben!
A természetesen göndör hajat diffúzfeltéttel alulról, de nem lehajtott fejjel praktikus főnözni. Közben ne fésüljük, csak az ujjainkkaligazgassuk tincseinket!
MELYIK MITŐL LESZ SZEBB?

TERMÉSZETESEN GÖNDÖR: az álomszép loknik a megfelelő adag ápolószernek és a rafinált vágásnak köszönhetők.

VÉKONY SZÁLÚ HAJ: enyhe hullámok teszik dúsabbá.

SIMA HAJ: legyen rövid, hosszú vagy vállig érő, itt majdnem minden a vágáson múlik.

ENYHÉN HULLÁMOS: a felső takaróhaj ritkításával a hullámok nagy része megszüntethető.

BALZSAM ES PAKOLÁS MÉRTÉKKEL
Csak minden második vagy harmadik mosáskor használjunk balzsamot és hetente maximum egyszer pakolást! Annak érdekében, hogy a fejtetőnkön ne „zsírosodjon túl" a hajunk, az ápolószereket a végtől a töve felé dolgozzuk be hajunkba!
 
„Tedd őket könnyűvé és légiessé” - mondja Josh. A trükk, amit használ a „szétszórt” hatás, vagyis hajkefével átfésüli a hullámokat, hogy életet és tartást adjon nekik. Először hagyd levegőn megszáradni a nedves hajat - így elkerülheted az „elektromos” hatást (vagy használj antisztatizálót, és szárítsd a hajat diffúzorral). Ezután válassz ki véletlenszerű tincseket, és göndörítsd őket nagyobb méretű hajsütővel. A hajvégeket hagyd ki, így a tincsek alja szerteszét áll majd, és rugalmasabb lesz az összhatás.„Kiemeli a vonásaidat, nem pedig elnyomja őket” - mondja Josh. Ehhez a stílushoz használj kisimító spray-t, hogy ne szálljon a haj és szárítsd meg hajszárítóval. Ezután lazán tekerj körülbelül 3 centis tincseket egy közepes átmérőjű hajsütővasra. Áll magasságban kezdd el feltekerni a hajat. A vasat tartsd függőlegesen mialatt az órajárással megegyezően csavarod rá a tincseket, amelyek így a hajad többi részébe rendeződnek. Amikor végeztél finoman gereblyézd át a hajad az ujjaiddal és rázd össze, hogy az egész hullámos tincsekbe rendeződjön.„Ez egy természetes stílus, ami tartást és mozgást ad a hajnak, amikor csak elfordítod a fejed” - magyarázza Josh. És ami a legjobb: nincs is szükség hozzá hajsütőre. Egyszerűen szárítsd meg a hajad felső részét hajszárítóval, az arccsonttól felfelé.


Ha a hajad közepes vastagságú
A közepes vastagságú haj bármilyen stílust elbír, de a legújabb divat szerint puha spirálokban rendeződik az arc köré.
Ha a hajad vékony szálú
Ha nincs természetesen telt hajad, ne fáradj az egész hajra kiterjedő hullámokkal. Koncentrálj a tincsek végére.

Ha a hajad erős szálú
A göndör loknik nehéznek vagy csapzottnak tűnhetnek, ha csak úgy csüngnek a haj tetején.