2010. június 30., szerda

Konyhai tippek


Egyszerű, környezetbarát eszközök

Kukta
A kukta nemcsak gyors, hanem energiatakarékos is. Ideálisan főzhetünk benne egytálételeket, leveseket, főzelékeket, hüvelyeseket és olyan ételeket, amelyek főzési ideje hosszú.
- A konyhában kevesebb a szag és a gőz, nem vész el az ételek aromája és tápanyaga.
- A kuktát csak a kétharmadáig töltsük meg, hogy a gőz szabadon mozoghasson.

Római edény
A római tál ősi konyhaeszköz, tulajdonképpen széles agyagedény. A húst és a köretet együtt készíthetjük el benne, és nem fordulhat elő benne, hogy az étel odaég. Kellemes zamata lesz az ételnek és tápanyagai sem vesznek el.
 
Mosogatás
- Lássuk el konyhai csaptelepünket perlátorral. Ez az egyszerű eszköz levegővel keveri a vizet, ezáltal kisebb vízsugár is nagy hatékonysággal öblít. Mindemellett szűrővel is fel van szerelve, amely kiszűri a folyóvízbe keveredett szennyező részecskéket.
- Folyóvizes mosogatásnál arra ügyeljünk, hogy használjunk perlátort és csak annyi vizet engedjünk, amennyi feltétlenül szükséges. Ne folyassuk folyamatosan a vizet, hanem csak az öblítés idejére. Ha egyszerre csak egy munkafázist végzünk, - először a vegyszeres mosást, majd az öblítést, - akkor kevesebb víz fog fogyni.
- Erősen szennyezett edényeket áztassunk mosószódás vízbe. Ebben az esetben mindenképp célszerűbb a medencés mosogatás.
- Kerüljük az agresszív vegyszerek használatát. Ha melegebb vizet használunk, azzal mosogatószert takaríthatunk meg, mivel az önmagában zsíroldó hatású.
- Megfelelő tisztítószert használjunk a specifikus szennyeződésekhez. Vásároljunk környezetbarát mosogatószert, de elsősorban részesítsük előnyben a mechanikus tisztítást. Általános mosogatáshoz bevált recept, ha 5 liter forró vízben egy evőkanál mosószódát oldunk fel.
- Válogassuk külön a tisztább és szennyezettebb edényeket. Kezdjük a "fehér", majd folytassuk a "fekete" mosogatnivalóval.

Élelmiszerek tárolása
- Rövid távon hűtőszekrényben vagy hűvös kamrában, pincében tároljunk. Amit hosszabb távon kívánunk tárolni, fagyasszuk le, tartósítsuk befőzéssel, szárítással vagy aszalással.
- Az élelmiszereken általában feltüntetik, hogy milyen hőfokon, meddig áll el a termék. A megadott hőfoknál hidegebb tárolás szükségtelen, viszont energiapazarló.
- Ne tegyünk a hűtőbe meleg ételeket, mert a kicsapódó gőz megfagy, lerakódik a hűtőfelületekre, rontja hatásfokot.
- Tartsuk karban a hűtőkészülékeket, olvasszuk le rendszeresen azokat. Az idő előtti jéglerakódás és a hőveszteség elkerülésére csak akkor nyissuk ki a hűtő ajtaját, ha az szükséges. Ne rántsuk ki vagy fel hirtelen az ajtaját, mivel azzal mintegy kirántjuk a hideg levegőt is.
- Hőszigetelő edényekben ne tároljunk hűtőben élelmiszert, mert az növeli a hűtési időt, rontja a hatásfokot.
- Amit nem szükséges ne tároljunk a hűtőben.
- Ellenőrizzük rendszeresen élelmiszereinket, nehogy penészgomba vagy valamilyen rovar támadja meg.

Hulladékkezelés
A konyhai munkák kapcsán szót kell ejteni a hulladékkezelésről is. Mindenekelőtt legfontosabb teendőnk a hulladékok keletkezésének megelőzése. Ebben kulcsfontosságú a környezettudatos vásárlás. A lehető legkevesebb csomagolóanyagot vegyünk meg az élelmiszerekkel. Manapság ez nem könnyű feladat, de érdemes rá odafigyelni.
- Vásároljunk visszaváltható üveges palackozású italokat.
- Ha csak műanyag palackban forgalmaznak valamilyen italt, válasszuk a visszaváltható verziót.
- Ha elkerülhetetlen az eldobós műanyag flakon, akkor tömörítsünk. "Tapossa laposra" Ellenkező esetben levegővel telnek meg lerakóink.
- Kerüljük az alumínium dobozos italokat. Ha mégis ilyennel akad dolgunk,"Tapossa laposra". A fémcsomagolást (konzervdobozt, alumínium csomagolást) érdemes külön gyűjteni, nagyobb mennyiségben, mint lemezhulladékot átveszik.
- Kerüljük a kombinált csomagolást. Vigyázat, a dobozos csomagolás nem csak papírból készült! Többféle réteg (papír, műanyag, fém) összepréselésével gyártják, amelyet azután már nem lehet gazdaságosan szétválasztani, így újrahasznosítani sem.
- Nyers tejből válasszuk a "zacskós" csomagolásút, de még jobb, ha kimérve vesszük.
- Részesítsük előnyben az újrafelhasználható és természetes alapanyagú csomagolóanyagokat.
- A veszélyes hulladékot, zsírt, étolajat feltétlenül külön kell gyűjteni. Lefolyóba semmi esetre sem szabad önteni. A Biofilter Kft. átveszi és újrahasznosítja.
- Gyűjtsük külön a papírt, műanyagot, üveg- és fémhulladékot Vigyük szelektív hulladékgyűjtő konténerbe vagy váltsuk vissza.
-A szerves hulladékokat, lehetőség szerint, komposztáljuk.
- A száraz kenyeret külön gyűjtetjük. Takarmányozásra, morzsának alkalmas még. Faluhelyen a konyhai szerves hulladékot megetetik a tyúkokkal, disznókkal.
- A konyhamalac használata mindenképp káros. Megdarálja a szerves hulladékot, és a csatornába juttatja. Ezáltal tele lesz szerves hulladékkal a szennyvíz. Ezzel szemben környezetbarát alternatíva a komposztálás.
 ·Végezetül, de nem utolsósorban fontos hangsúlyozni, hogy használati cikkeink élettartama, minőségük szinten tartása, - amelyek elsődlegesek a környezettudatosság szempontjából,- nagyrészt a gondozásuktól, ápolásuktól és az erre szolgáló anyagok tulajdonságaitól függenek. Ha kellő figyelmet fordítunk erre, konyhai "segítőtársaink" később válnak hulladékká.