2010. június 30., szerda

Fogyókúra tippek

Hogyan spóroljunk a kalóriákkal?

Nem kell semmiről lemondani csak próbáljuk meg megkeresni a “light” változatot!


Balaton szelet helyett műzliszelet

Pick szalámi helyett pulykafelvágott

Édes vörösbor helyett száraz fehérbor

Fehér kenyér helyett barna kenyér

Édes keksz helyett korpás keksz

Kakaó helyett alacsony zsírtartalmú tej

Puding helyett natúr joghurt

Vaj helyett joghurtos margarin

Rántott hús helyett párolt hús

Krumplipüré helyett párolt zöldség

Rizs helyett tavaszi saláta

Hogyan reagál a szervezet a koplalásra

Ha éhezünk, szervezetünk tartalékolni kezd!Koplalni csak akkor szabad és érdemes ha 1 maximum 2 napos tisztító, méregtelenítő böjtöt tartunk!!!!A szükséges ásványi anyagokat ekkor is meg kell adni a szervezetnek folyadék formájában.

Ha fogyni szeretnénk a koplalás eszünkbe se jusson!!!!!!Nyilvánvaló, hogy hosszú távú koplalással az ember lefogy, de ennek egészségkárosodás az eredménye, ami ugye nem hiányzik senkinek sem!Amikor hirtelen megvonjuk szervezetünktől a szokásos mennyiségű táplálékot, sokkhatásnak tesszük ki, melyre sokkszerű reakcióval válaszol, szükségállapotot hirdet ki, vagyis vadul raktározni kezd, felkészül arra, hogy ezután már mindig így lesz.Magyarul a szervezet nagyon hatékonyan igyekszik megtartani a testtömeget……ez nem igazán előnyös ha fogyózni akarunk.Sőt……az ilyen hirtelen ételmegvonás az első néhány napban még hízáshoz is vezethet!

Egy kemény fogyókúrával megnő az esélye annak, hogy a szervezet nem áll vissza az eredeti teljesítmény szintjére, és az eddigi átlagosnak számító ételadagok túlzottá válnak és a felesleges kalóriák tovább gyarapítják zsírraktárainkat!Ha józanul belegondolunk ez az állapot rosszabb mint a kiindulóállapot volt…..

A gyors fogyás az izomfehérjék leépülésével járhat és ha ismét visszatérünk a normál étkezéshez a felszedett kilókat a szervezet már zsírként fogja elraktározni.Ez izomtömeg csökkenéshez vezet…ha csökken az izomtömeg kevesebb energiára lesz szüksége, így csökken az energia felhasználás….ezért hízni fogunk…

Vagyis megegyezhetünk abban, hogy a szélsőséges fogyókúrák hízáshoz vezetnek!!!!

A karcsúsághoz vezető út

Sokakban felmerül a kérdés, hogy mennyi idő alatt lehet lefogyni!Mikor sikeres a fogyókúra?Misem egyszerűbb, mint ezt kiszámolni!

Egy kiló fogyáshoz 7500 kalóriától kell megszabadulnunk!Ha naponta 535 kalóriával (kcal) kevesebbet eszünk, akkor 2 hét alatt tudunk 1 kilót lefogyni.

Ahhoz, hogy sikeres legyen a fogyás naponta maximum 30 gramm zsírt vihetünk be.

Soha ne felejtsük el, hogy a méregtelenítés nem játék, akár az egészségünkbe is kerülhet, ezért legyünk mindig nagyon körültekintőek ha méregtelenítünk.Csak akkor állj neki egy otthoni méregtelentő kúrának ha tökéletesen egészséges vagy, nem vagy túlságosan sovány és semmilyen gyógyszert nem szedsz.Az otthoni böjt ideje semmilyen esetben se legyen 10 napnál hosszabb!!!!A böjt megkezdése néhány nap bevezettéssel történjen, amikor még fogyasztunk szilárd táplálékot, ilyen lehet pl egy krumplinap vagy rizsnap bevezetése.Ezt követően megkezdődhet a nagy böjt.A böjt alatt csupán szűrt gyümölcslevet illetve zöldséglevet fogyaszthatunk, természetesen teát és ásványvizet korlátlan mennyiségben!A böjt után 2 nap levezetésre is szükség van, amikor finoman elkezdünk enni.A böjt alatt ne nassoljunk, mert egyrészt eddigi szenvedéseink értelmüket vesztik, másrészt pedig könnyen elronthatjuk a gyomrunkat!

A továbbiakban egy rizsdiétát fogk feltenni nektek, amelynek bármelyik napját be tudjátok illeszteni a méregtelenítés bevezető szakaszába!

Ajánlott sütési-főzési módszerek fogyókúra esetén

Ha kalóriaszegény ételeket akarunk készíteni, akkor oda kell figyelnünk az ételek elkészítési módjára is.Olyan eljárásokat célszerű alkalmazni fogyókúra során, amelyek a legjobban megőrzik az ételek vitamin- és ásványi anyag tatalmát.

Ilyen pl : fedő alatti párolás

nyomás alatti főzés – párolás

grillezés

mikrohullámú sütőben sütés

Ezek a módszerek lehetővé teszik, hogy az elkészítéshez kevés zsiradékot vagy a hozzávaló saját zsíranyagát használjunk, így a fogyókúra eredménye előbb megmutatkozhat.Nem csak a húsok, hanem a zöldségek és gyümölcsök is tartalmaznak zsiradékot, melyet felhasználhatunk a főzésnél vagy sütésnél.Persze vannak, olyan alapanyagok is melyek nem, vagy alig tartalmaznak zsiradékot és hogy ne legyenek élvezhetetlenül szárazak egy kevés zsiradékot hozzá kell adnunk.Ilyenek pl a sovány húsok.A zsiradékok nem csak élvezhetővé teszik az ételt , hanem az emésztést is megkönnyítik., hiszen savas természetűek.Ezzel ellentétben a túl zsíros ételek az emésztést nehezítik.

A modern konyha számos eszközzel segít a főzésben, sütésben. Egyik ilyen eszköz a fedő.A főzőtér felé enyhén boltosodó, oldalán réselt fedő az ideális, mert elegendő párateret biztosít és elegendő ideig visszatartja az ellillanni kívánó íz- és illatanyagokat.

A domború fedő továbbfejlesztett változata a kukta.Jóval 100 C felett is megőrzi az értékes anyagokat tartalmazó gőzt.A kuktában főzött ételek őrzik meg leginkább tápértéküket.

Szintén rendkívül hasznos konyhai eszköz a római tál.Belül vízzáró, kívül nedvszívó.A római tálban a sültek, zöldségek mellett akár kenyeret is süthetünk vagy levest is készíthetünk.

A legújabb kor konyhai eszköze a teflon bevonatú edény. Lehetővé teszi az ételek kíméletes hevítését, és a hozzáadott zsiradék nélküli sütést.Az ételek egyenletesen sülnek bennük és nem kozmálnak oda.

A modern technika áldása a mikrohullámú sütő.Verhetetlen!Megőrzi az eredeti ízeket és az ételek tápértékét és jelentősen lecsökkenti az elkészítési időt.

Mit jelent az egészséges életmód?

Egy egész könyvtárat meg lehetne tölteni az egészséges életmódról szóló irodalmakkal, ezért nem is szeretnék regényt írni róla, mindössze néhány nagyon fontos alappillérét foglalom össze!

1. Nagyon fontos a rendszeresen végzett testmozgás, jó levegőn!!!Itt a legnagyobb hangsúly a jó levegőn van!Ha tízezer autó között kerékpározol az egyáltalán nem egészséges, sőt, hogy elrettenteselek : a szennyezett városi levegőn végzett megerőltető testmozgás fokozott tüdőmérgezéshez vezet.

2. Mindig reggelizz meg nyugodtan mielőtt elkezdenéd a napot!Alaposan rágd meg a falatokat, ne rohanj!Inkább kelj fel 20 perccel előbb!

3. Pozitív hozzáállás az élet minden területén!A pozitív szemlélet az egyik legfontosabb dolog az életben.Kis túlzással a pozitív gondolkodású emberek lesznek sikeresek!Minden probléma megoldható!

4. Ha valami mégsem sikerült ne rágódjunk rajta és ne könyveljük el kudarcként!Majd legközelebb sikerülni fog!

5. Lazítsunk mindennap fél órát!Feküdjünk hanyatt a díványon vagy nyújtózzunk el a karosszékben és képzeljük magunkat valami idilli helyre, például egy napfényes tengerpartra,pálmafákkal, koktélokkal:)

6. Segítőkészség és megértés embertársaink felé!Ha segítesz máson, attól boldogabb leszel, hidd el!

7. Mindennap kell vmilyen szellemi felüdülés pl egy jó keresztrejtvény vagy egy jó könyv.

8. Szeretet!Ezt gondolom nem kell túlmagyarázni….mindennap szeretetet adni és szeretetet kapni, ez a legfontosabb!

9. Könnyű vacsora után könnyed kikapcsolódás, társasjáték a gyerkekkel, egy jó beszélgetés a házastárssal….

Tippek az egészséges táplálkozáshoz

A fogyókúra életmód váltás legyen ne egy párhetes túlélő tréning!!!

Itt néhány tanácsot találsz, ahhoz, hogy hogyan táplálkozz egészségesebben.

Vásárolj csökkentett zsírtartalmú tejtermékeket.

Sütéshez főzéshez növényi zsiradékot használj!

Biokertészetből származó zöldségeket és gyümölcsöket vásárolj!

Ne tárold sokáig az alapanyagokat. inkább a főzés vagy sütés napján vásárold meg őket!

Ne hámozd meg a zöldségeket és gyümölcsöket!Az alapos mosást azonban ne felejtsd el!

Ne hevítsd túl a zsiradékokat, mert ha megégnek káros, rákkeltő anyagok keletkeznek.

A sütéshez egyszer már felhasznált zsiradékot dobd ki!Igaz ez drága megoldás, de az egészségünk megér ennyit!

A finomított gabonatermékek helyett, inkább teljes kiőrlésű termékeket egyél!

A vegyszerekkel felfújt pékárú helyett, inkább tömött rozskenyeret fogyassz!

Ne száműzd a zsiradékokat az étrendedből, mert a szervezetednek szüksége van rájuk.

Kerüljük a színezékekkel és állományjavítókkal készített termékeket!

Ne fogyasszunk ízfokozót tartalmazó termékeket!

A gyümölcslevet magunk készítsük friss gyümölcsből!