2010. június 30., szerda

Tippek mosáshoz

Hasznos tanácsok 


Alapismeretek:

  1. A szennyes szétválogatásánál mindig vegyük figyelembe a ruha címkéjén feltûntetett mosási hõmérsékletet! Nincs annál bosszantóbb, ha a kedvenc ruhadarabunk összemegy két méretet. Ugyanakkor sokszor elõfordul, hogy a címkén alacsonyabb tisztítási hõmérsékletet tûntetnek fel a gyártók, mint amennyit az anyag valójában kibír. A túl alacsony hõmérsékleten nem mindig lehet tisztára mosni a szennyest.  A válogatást általában színek szerinte rendezzük: színes, sötét, fehér. A fehér ruhák mosásához kapható fehérítõt ajánlatos a dobba tenni mérõkupakba, ugyanis a mosógépekben erre a célra fenntartott rekesznek az a hátránya, hogy a mosásnál nem jön ki rendesen a fehérítõ, így a következõ mosásnál foltot hagy a színes ruhákon.
  2. Az egyes textíliák elsõ mosásnál színt engednek. A nagyon rikító színes ruhákat ajánlatos elsõ alkalommal áztatni, majd utána külön kicentrifugázni.
  3. A különbözõ típusú anyagokat eltérõ módon kell mosni és szárítani. Alapvetõen két csoportba sorolhatjuk az anyagokat: mesterséges textíliák és természetes textíliák. A mesterséges anyagon csoportjába rengeteg különféle textília tartozik, mindegyik saját, egyedi jellemzõkkel bír. A fõbb csoportok: szintetikus anyagok: Ilyen például az akril és a polamid. Erõs, nem gyûrõdõ anyagok, de nem szívják fel a nedvességet, ezért könnyen feltöltõdnek elektromossággal. Ugyanakkor szintetikus anyagokat könnyû mosni és gyorsan szárad. Viszkóz: Nagyon sokféle alakban találkozhatunk vele. Némely változata minõségében hasonlít a pamuthoz: bírja a magas hõmérsékletet, de van olyan viszkóz ruha is, amely maximum 40 fokon mosható. A viszkóz kinyúlik, amikor nedves lesz, erre érdemes odafigyelni, ha ilyen ruhát szárítunk, a legjobb, ha fektetve történik a szárítása.
  4. A természetes anyagok: Pamut: gyakran használt tartós anyag, ami jól bírja a durva kezelést, tisztítása is, 60-95 fokon hatékony. Az elsõ mosás alkalmával legtöbbször egy kicsit összemegy. Len: Mosás során több odafigyelést igényel, mint a pamut. Nem mosható 60 foknál magasabb hõmérsékleten. Akárcsak a pamut, a len is összemegy mosásban. A len az egyedüli olyan anyag (feltéve, ha 100%-ban len), amelyik törik, és nem gyûrõdik. Gyapjú: Nagy odafigyeléssel kell mosni, maximum 40 fokon, centrifugázni pedig alacsony fordulatszámon lehet. Selyem: finom anyag, amelyet maximum 40 fokon lehet mosni.
  5. Meghosszabbíthatjuk a ruháink élethosszát, ha a mosásnál is megkíméljük õket. Centrifugázni maximum 700 fordulatszámon érdemes.
  6. A legtöbb anyag mosható gépben, de csak akkor lesz tökéletesen tiszta a ruhanemû, ha a ruha anyagának és szennyezettségének megfelelõ programot választjuk. Az erõsen szennyezett mosnivalóhoz válasszunk intenzív programot. A törülközõket, ágynemût, konyharuhát 70 fokon érdemes mosni. Centrifugázni pedig lehet 900 fordulatszámon is. Fontos, hogy a zsíros konyharuhát ne tegyük össze a ruhanemûkkel, mivel a kioldódó zsírfoltot hagy a ruhán.
  7. Sok pénzt spórolunk meg, ha a mosógépet teljes adaggal töltjük meg, és nem indítjuk el fél adag ruhával. A mai mosógépeket 4-5 kg ruhára vannak méretezve. Viszont vigyázzunk arra is, hogy ne töltsük túl mert a motor túlmelegszik, és tönkre megy.
  8. A nejlonharisnyákat érdemes kézzel kiöblíteni. Ne tegyük a mosógépbe, mert pillanatok alatt tönkre megy.
  9. A kényes darabokat tehetjük mosóhálóba. A mosóháló egy zippzárral, vagy madzaggal zárható nejlonháló, amibe berakhatjuk a melltartót, selyem boxereket, csipkés hálóinget. A mosóháló óvja a ruhát, miközben mozog a dobban, és óvja a dobot is, például a kiszabaduló melltartó- merevítõtõl, ami sérülést okozhat.

 A megfelelõ tisztítószer:  


1.      Többnyire ízlés dolga, hogy a rengeteg különbözõ márkájú mosószer közül melyiket választod. Ha érzékeny vagy a vegyszerekre, vagy allergiás, érdemes a mosógépen extra öblítést beállítani.

2.      A megfelelõ mennyiségû mosószer használata fontosabb, mint gondolnánk. Ha túl sokat adunk a ruhákhoz, attól nem lesznek tisztábbak. Ellenkezõleg, a mosószer benne marad a ruhákban, ami irritálhatja a bõr, és allergiát okoz. Mindenekelõtt olvassuk el a csomagoláson jelzett mennyiséget. Növeljük vagy csökkentsük a mosószer mennyiségét annak függvényében, hogy éppen mit mosunk, mennyire koszosak a ruhák, illetve mennyire kemény a víz.
 3.      Az öblítõt azért használjuk, hogy ruháink puhák legyenek, és illatosak.   A német, osztrák gyártmányú termékekbõl kevesebbet kell a ruhákhoz rakni, viszont az illat sokkal tovább megmarad,  mintha  az azonos, magyar terméket használtuk volna.
    



   A mosáshoz érdemes mérõkupakot használni, így mi  szabályozhatjuk a mosószer mennyiségét.
Figyelem: A német és osztrák mosószerekbõl nem kell annyit tenni, mint a magyar mosószerbõl, mert erõsebb a koncentrátum. Valami oknál fogva, ugyanazzal a terméknévvel, teljesen más minõségben kerül a polcokra  Németországban vagy Ausztriában. Ezért is részesítjük elõnyben ezen országok termékeit, mert sajnos az itthoni minõség gyengébb.   


Tippek, praktikák mosáshoz


 
Mosógép penész
A mosógép öblítõ és mosószer adagolójában gyakran üti fel a fejét a fekete penész, aminek eltávolításával sokan bajlódnak. A probléma elsõsorban arra vezethetõ vissza, hogy nem fordítunk elegendõ idõt a háztartási gépünk tisztítására, karbantartására. Egy kis odafigyeléssel a fekete penésztõl is könnyen megszabadulhatunk. Mit is kell ennek érdekében tenni?

A mosógépben, elsõsorban annak mosószer-adagolójában megjelenõ, spórákkal szaporodó feketepenész miatt sokan bosszankodnak. A penész elterjedése elsõsorban arra vezethetõ vissza, hogy a manapság használatos mosószerek és öblítõk többsége kímélõ, azok nem tartalmaznak fertõtlenítõszert, ráadásul sokan alacsony, 30-40C°-on mosnak, így a baktériumok nem pusztulhatnak el, sõt, a párás környezet hatására szaporodnak.

Éppen ezért érdemes néha üresjáratban, hypóval, vagy valamilyen fertõtlenítõszerrel, magas hõfokon elindítani a mosógépet – ügyeljünk arra, hogy a fertõtlenítõ mosás után elsõ körben fehér szennyest mossunk, elõfordulhat ugyanis, hogy a hypós víz egy része bent marad a gépben, ami a színes ruhákat kifakíthatja.

A mosószer-adagoló tisztításakor távolítsuk el az adagolót, és mosószerrel, hypóval dörzsöljük át a tartályt. Az adagoló belsõ részéhez legegyszerûbben fogkefével, vagy üvegmosó kefével lehet hozzáférni. Ezen kívül érdemes minden mosás után az adagolót, illetve felülnyitós mosógépek tetejét nyitva hagyni, hogy az kiszellõzhessen, megszáradhasson, a penész ugyanis párás környezetben gyorsabban szaporodik.




Mosógép
 
*  A mosógépet teljesen fel kell tölteni. A mosógép áram-felhasználása összefügg a töltöttségi állapottal és ezzel ugyancsak összefügg a vízfelhasználás. Ha a teljes feltöltést választjuk, akkor havonta ezzel 15-20 kWh villamos energiát tudunk megtakarítani.
 *  Minden mosás után ki kell mosni a mosószer- és öblítõadagolót, mert a nyílásokba (amelyeken keresztül a víz bemossa a gépbe az öblítõt) hajlamos eltömõdni.

*  Mosógép vásárlásakor lehetõség szerint válasszon olyan eszközt, amely víz- energiatakarékos programmal is rendelkezik.

*  Minden mosás után nyitva kell hagyni a mosógép ajtaját és a mosószer-, valamint az öblítõadagolót, hogy kiszáradhasson, s csak ezután szabad becsukni. Ezzel elkerülhetjük a penész megjelenését.

*  Válasszon olyan készüléket, ahol a mosási hõfok a mosási programtól függetlenül, egyedileg állítható.

*  3-4 havonta nagyobb karbantartás is szükséges. A bemenõ és kifolyó víz szûrõjét ki kell tisztítani, mivel a vízbõl a szilárd szennyezõdés és a vízkõ lerakódik a szûrõre, illetve a kifolyó vízbõl szöszök rakódnak le, s eltömik a szûrõt.

*  Általában nincs értelme túlzott fordulatszámra állítani a centrifugát. Ha 1200 helyett 800 fordulatszámmal végzi feladatát a készülék, egyharmaddal kevesebb energiát használ. Más a helyzet, ha mosást követõen a ruha nem a szabad levegõn, hanem szárítógépben szárad.

*  A forgódobos mosógép vásárlásakor el kell dönteni, hogy elöl- vagy felültöltõs gépet vásárolunk-e. A választást döntõen a rendelkezésre álló hely határozza meg. Az elöltöltõs gépekhez több hely kell, éppen az elõrenyíló ajtó és az elölrõl történõ adagolás miatt. Ha nagyon kevés hely van, akkor a 40-45 cm szélességû felültöltõs gépek célszerûbbek.

*  A ruhák fõzésére, 95 C-on történõ mosására csak egészen kivételes esetekben lehet szükség.

*  Célszerû a mosógéphez fékezett habzású mosóport, és kézi mosáshoz kézi mosószert is vásárolni

*  A mosógépben a használat során vízkõ válik ki, és szürkésfehér mész-szappan lepi be a fémfelületeket. Évente legalább egyszer indíts hatvan fokos, kímélõ programot, s önts a gépbe két liter húsz százalékos ecetet. Az elsõ öblítõ program indulása elõtt állítsd le a gépet, és hagyd állni benne az ecetes levet egy napig. Néha forgasd meg a dobot, és másnap melegítsd fel még egyszer!

  Az automata mosógép energiafogyasztásának a 80-90%-át a vízmelegítés teszi ki.

*  Használja ki a mosódob teljes befogadóképességét. A normál mosógép áram- és vízfogyasztása független attól, mennyi ruhát rak a mosógépbe: féltöltetnél ugyanannyi áramot és vizet elfogyaszt, mintha a mosódob tele lenne.

*  Vannak készülékek, amelyek ötvözik a mosó és szárítógépet. Ezek a kombinált mosó-szárítók nagyon sok áramot fogyasztanak, sokkal többet, mint a két készüléktípus külön.

*  A makacs foltokat inkább kezelje egyedileg, ahelyett, hogy az egész töltet mosnivalót magas hõmérsékleten, sok mosószer hozzáadásával mosná.

*  Ha a mosógépet vagy a mosogatógépet csak akkor használja, amikor tele van, jelentõsen csökkentheti a háztartás energiafogyasztását.

*  A mosógépet lehetõleg a névleges kapacitásra kell megtölteni, tehát célszerû teljes adag mosnivalót összegyûjteni.

*  A legtöbb esetben a 30-40 C-os mosás tökéletes eredményhez vezet, lényegesen kevesebb energia felhasználásával.

*  Mosógép a víz felfûtéséhez használja a legtöbb áramot, ezért mosson alacsonyabb hõfokon, mondjon le az elõmosásról és válasszon energiatakarékos, vagy rövidprogramot. Ezzel akár az áramfelhasználás egyharmadát is megtakaríthatja. A normál szennyezettségû ruha már 60 C-on is tiszta lesz, ezen a hõmérsékleten már a baktériumok is elpusztulnak.

*  A mosószer -adagolásnál a feltüntetett ajánlott mennyiségnél ne használjunk többet! Ez egyaránt fontos a környezet és a pénztárcád kímélése szempontjából!




Mire ügyeljünk a mosógépnél?
Idõnként tisztítsuk ki a mosógépet. Töltsünk fel langyos vízzel, öntsünk belel négy liter ecetet. Forgassuk végig az egyik programot. Az ecet feloldja a vízkövet és leszedi a mosópormaradékot. A mosógép elé, lábunk alá tegyünk száraz gumiszõnyeget, ezzel megelõzhetjük a balesetet. Szakadt ruhát, fehérnemût ne tegyünk a mosásba, mert tovább szakad. (Ha lehet azonnal javítsuk meg, nem érdemes gyûjtögetni.) Az erõsebb szennyezõdés körüli részeket férceljük körül. Ez kézi mosásnál nagyon fontos, mert nem kell mindenütt erõteljesen dörzsölni a ruhát. Gépi mosásnál: az erõs szennyezõdésre kevés vízzel tegyünk külön áztatóport, és úgy tegyük a gépbe. Az újonnan vásárolt fehérnemût elsõ használat elõtt mossuk ki, mert a gyártásnál olyan anyagok maradnak benne (apretura), amelyek érzékeny bõrûeknél allergiás tüneteket okozhatnak. Csak külön mossuk!

Új harisnyát a felvétel elõtt mossuk ki, tartósabb lesz. Mielõtt a gépbe tennénk az ingeket, finom festõecsetet mártsunk hajsamponba, kenjük be az ing erõsen szennyezett gallérját és kézelõit. Ha a gallér megsárgult, dörzsöljük be erõsen krétával. A kréta oldja a zsírt, a szennyet könnyebb eltávolítani. Ezt többször megismételhetjük, ha a gallér már nagyon megsárgult. Ecetbõl és szódabikarbónából keverjük pépé, mosás elõtt kenjük fel a gallérra. Ezzel mindenféle makacs szennyezõdést eltávolíthatunk. Ha a férfiingben a gallérmerevítõ mosáskor benne marad rendszerint meggörbül. Vizes ruhán gõzöljük át, kiegyenesedik.

Hogy ne legyen többé pehely az anyagon

A kordbársonyt többször váltott vízben óvatosan nyomkodva mossuk és lassan szárítsuk meg. Még nedvesen keféljük át ruhakefével. Minden pejhely eltûnik róla. Vigyázat, szálirányba keféljük. Gondosan kihúzkodva, felakasztva, simára szárad. A bolyhos pulóvereket és garbókat mindig balfelükön mossuk, nem ragad rájuk a pehely. Nincs pehely a ruhán, ha a mosóvízbe egy csésze ecetet teszünk. Ha a centrifuga filtere mellett és alatt pelyhek vannak, tisztítsuk ki, különben tönkremegy. Nagyon érzékeny, pelyhes vagy bolyhos ruhát öreg párnahuzatban rakjuk a gépbe. A mosógép szûrõje nem tömõdik el. A cipzárat mosás elõtt húzzuk fel. A fém cipzár elszakíthatja a többi ruhát, a mûanyag cipzár pedig tönkremegy.



Hogy a mosott ruha lágy és illatos legyen
Az utolsó öblítõvízbe tegyünk egy csésze ecetet. Ez a legolcsóbb és legbiztosabb öblítõszer. Kézi mosásánál különösen fontos az ecet, semlegesítheti a szappant, és felfrissíti a színeket. Ha 4 literenként egy kávéskanál keserûsót (glaubersót) teszünk az öblítõvízbe, megakadályozzuk a színes ruha kifakulását vagy elszínezõdését.

Ha a pulóvert és a tréningruhát kézzel mossuk, az utolsó öblítõvízbe hajöblítõszert keverjünk (1 evõkanálnyi elég), szép fényt kap tõle. A gyapjúpulóver utolsó öblítõvizébe néhány kanál glicerint tegyünk. Ettõl a pulóver puha lesz és nem irritálja a bõrt.




Ha a gyapjúholmit rosszul mostuk ki
Áztassuk langyos vízbe, amelyhez egy kevés finom hajsampont tettünk. Gyakran ez az eljárás olyan rugalmassá teszi a szálakat, hogy a holmi ismét visszanyeri eredeti formáját. A kísérlet megéri. A rég nem használt gyapjú nadrágok, szoknyák anyagát újjávarázsolhatjuk a következõképpen: finom mosószerrel, kézzel (vagy az automata mosógép gyapjúprogramján) mossuk a ruhadarabot, többször öblítsük, majd az utolsó öblítõvízbe egy elõre elkészített oldatot öntsünk. Egy kávéskanál zselatint oldjunk fel, hagyjuk állni, majd másnap egy gézdarabon szûrjük az öblítõvízbe. A vasalásnál a ruhadarabot vizes ruhán gõzöljük fel.






Hogy a fehér gyapjúholmi ne sárguljon meg
Kék vászonba vagy kék papírba csomagolva tároljuk.






Hogyan frissítsük fel a tollpárnát?
Forgassuk meg néhányszor centrifugában, de vigyázzunk, nehogy az angin lyukas legyen, és a toll kirepüljön. Tegyük a napra, ez egyébként is frissít. Feldúsíthatjuk a tollpárnát vagy a paplant, ha felnyitjuk a huzatát annyira, hogy a nyíláson a hajszárító csöve beférjen. 5-6 percig fújjunk meleg levegõt a toll közé, kétszeresére nõ a párna vagy a paplan.


Ha sok hab képzõdik
A mosógépbe szórjunk a habra egy kevés sót, lecsillapodik.


Hogyan kezeljük a megsárgult fehérnemût?
Visszanyerik eredeti színûket, ha a mosás és az öblítés után a sárgult felületeket sóval alaposan beszórjuk, és árnyékban szárítjuk meg. A megsárgult kézimunkák, finom vászonfélék ismét kifehérednek, ha mosás elõtt aludttejben áztatjuk. A fehér függöny - fõként, ha mûanyag - a hosszan tartó használat után megsárgul és bármivel kezeljük, mossuk, nem lesz többé kifogástalanul fehér,. Fõzzünk egy jó erõs teát, annyit, hogy a (frissen mosott) függönyünket ellepje. Mártsuk az anyagot a meleg tealébe, forgassuk át egy (tiszta és jól lecsiszolt) fakanállal, hogy mindenütt egyformán érje a folyadék. A szokásos módon, csavarás nélkül csöpögtessük ki, és félszárazon akasszuk a helyére. A mindig divatos, szép drapp függönyünk lesz. Ha a fehér zokni megsárgult, tegyünk a mosóvízbe egy negyed citromot.


Hogyan tisztítsuk a bársonyt?
Simítsuk ki az anyagot, a bársony szálait is egyenesítsük ki. Tartsuk színével felfelé a gõzölgõ víz fölé, amelybe elõzõleg néhány csepp szalmiákszeszt tettünk. Jól keféljük ki, és a fonákján a bársonynak megfelelõen - vasaljuk ki. A bársonyt kétféleképpen vasalhatjuk:

* az anyagot szálas oldaléval tiszta ruhakefére tesszük, nedves ruhát teszünk rá és azon keresztül gõzöljük át a bársonyt

* a vasalót felállítjuk (kitámasztjuk) nedves ruhát borítunk rá és amikor már jól gõzölög, a bársonyt fonákjára fordítva végighúzzuk rajt. Közben a színén - szálirányban - keféljük a ruhakefével. Az elõtörõ pára szépen felemeli a bársony szálait. Csak nedves ruhával dolgozzunk, mert a víz foltot hagy a bársonyon.

A nem túl szennyezett bársonyt úgy is megtisztíthatjuk, hogy egy - hígított - szalmiákszeszbe mártott - ronggyal finoman áttöröljük, utána - szálirányban - alaposan kikeféljük.

A kissé megszürkült fekete bársony színe felfrissül, ha félbevágott vöröshagymával - szálirányban - átdörzsöljük. Ezután a ruhát alaposan ki kell szellõztetni, hogy a hagymaszag elillanjon. A bársonyra tapadt apró szöszöket könnyen lekefélhetjük, ha a ruhakefére ráhúzzunk egy régi nylonharisnyát.



Hogyan kezeljük a bõrholmit?
Az ablaktörlõ szarvasbõrt ha megkeményedett, öblítsük ki langyos vízben, amelybe elõzõleg egy evõkanál kenõszappant kevertünk. A megkeményedett bõrkesztyût ismét lággyá tehetjük, ha az öblítõvízbe egy evõkanál olívaolajat keverünk. Egy kevés ecet vízzel keverve, hajlékonnyá teszi a kitisztított bõrkesztyût. Ha a vékony bõrkesztyû erõsen szennyezett, áztassuk benzinfürdõben egy óra hosszat, majd tiszta benzinben újból nyomkodjuk át, - különösen a piszkos részeket - ezután puha ruhába csavarva itassuk fel a benzint, húzzuk fel a kesztyût a kezünkre, és addig dörzsöljük, míg megszárad. A szarvasbõr kesztyût mosószeres vízben nyomkodjuk át, majd öblítés után alkoholban pihentessük egy ideig. Száraz ruhával itassuk fel és s kezünkre húzva formázzuk újra, majd ügyesen lehúzva, kiigazgatva szárítsuk meg. A félbõrkabátot - ha fényét vesztett, piszkos - lenolajjal töröljük át. Minden újabb szennyes részt, tiszta (csak olajos) ronggyal kezeljünk. Könnyedén töröljük át. Ha így jártunk el, megtartja rugalmasságát. A felsõ bõrkabátot, illetve az irhaféleségeket a tisztítóban hozassuk rendbe, nem érdemes otthon kísérletezni vele. A hasított bõrtáskákat, szatyrokat ugyanúgy tisztíthatjuk, mint a szarvasbõr kesztyût. A bélést, ha lehet fejtsük ki, külön mossuk ki. Az átnedvesedett féléstõl foltos lehet a bõr! Ha csak béléssel együtt tisztíthatjuk, inkább samponos szivaccsal való átdörzsölést válasszuk. Tiszta, meleg vízbe mártott, kicsavart szivaccsal itassuk fel a habot. Ne szárítsuk napon vagy kályha mellett!

Hogyan nedvesítsük be a vasalásra kész ágynemût?
Két, alaposan benedvesített törülközõvel együtt tegyük be a centrifugába, kapcsoljuk be, s addig forgassuk míg a ruha kellõen nedves lesz.


Ha gyorsan akarunk vasalni
Feszítsünk a vasalódeszkára egy vastagabb alufóliát, és tegyünk rá egy durva pamutanyagot. A vasaló ezt a réteget is átmelegíti, így az alul keletkezett hõ elõsegíti a vasalást. Ha a vasalókendõt kikeményítjük a vasalás hatásosabb lesz, a kendõ pedig tovább marad tiszta.


Hogyan vasaljunk hímzést?
Hímzéssel lefelé helyezzük a darabokat egy frottír törülközõre és így vasaljuk ki. A hímzések közötti részecskék is simák lesznek.


...s még néhány tipp
Ha a vasalás közben a fehér vászonfélét megperzseltük a foltot nedvesítsük be, hintsük meg sóval és tegyük ki a napra. Ha megszívta, kiöblítjük. Ha elsõre nem sikerült kétszer-háromszor is megismételjük. (Ne dörzsöljük.)

Ha a vasaló kissé megpörkölte a ruhát, nedvesítsük be a foltot vöröshagyma levével és hagyjuk így néhány órán át. Utána mossuk ki, a folt eltûnik. Tartósabb a nadrág éle, ha a vizes vasalóruha alá benedvesített csomagolópapírt teszünk és azon keresztül vasalunk. A kifényesedett szövetszoknyák, nadrágok vagy kabátok szövetére borítsunk nedves vasalóruhát és meleg vassal simítsuk át. A még gõzölgõ szövetet ruhakefével gyengéden, s addig ütögessük, míg a szálak közül elõtörõ pára eltünteti a fényesedést. Hagyjuk a vasalódeszkán megszáradni!


5 tipp farmernadrág mosásához
A farmerdivat, a hatvanas évek hippimozgalmával tört be Európába és azóta töretlen sikernek örvend mindkét nem képviselõi között. Íme néhány ötlet farmermosáshoz, hogy kedvenc farmerünket ne csak most, de évek múlva is hordhassuk.

1. Farmer mosása elõtt ürítsük ki a zsebeit és fordítsuk ki a nadrágot.

2. Állítsuk a mosógépet hideg hõmérsékletû programra vagy mossuk kézzel a farmerünket. Ne használjunk öblítést!

3. A legtöbb népszerû farmermárkákat gyártó cég már úgynevezett ’avatott technológiát’ használ; ez azt jelenti, hogy a farmer 40 fokon is mosható, anélkül, hogy összemenne. A hordással pedig inkább enged a farmer a tartásából, tehát valamennyivel kényelmesebb lesz a viselése.

4. Mosás után azonnal vegyük ki a vízbõl a farmert, fordítsuk vissza, és a derekánál felcsipeszelve lógassuk szárítókötélen.

5. Új farmer vásárlásakor elõfordulhat, hogy a farmer az elsõ mosás után összemegy (dacára, hogy avatással készült). A pamutanyagok során a szálak átmérõje és hossza is módosul a környezet hõmérsékletének és nedvességtartalmának változása miatt. Ha az anyag vizes lesz, a pamutszálak megduzzadnak. Ha az anyag megszárad, a szál “lelohad”, és az anyag csaknem eredeti méretére nyúlik ki. A víz, a hõ, a keverés és a szappan (amely a szálak között kenõanyagként hat) megnöveli a zsugorodás sebességét és mértékét. Többszöri mosás-szárítás után az anyag eléri végsõ méretét, és nem fenyeget bennünket további zsugorodás.