Vásárolj 50-90% kedvezménnyel!

 

 

2010. június 30., szerda

Windows XP trükkök

 


Windows XP trükkök - avagy hogyan gyorsítsuk fel az XP-t

 

Felesleges fájlok (temp) törlése:

Nem is gondolnánk, hogy akár több ezer felesleges fájl keletkezett a gépünkön, mely nem csak lassítja a gépünk működését, de több száz megabájtnyi helyet is elfoglalhat.

A következő könyvtárakban levő fájlokat nyugodtan törölhetjük (előtte minden programból lépjünk ki):

   C:\Documents and Settings\USERNAME\Local Settings\Temp (Megj: A "USERNAME"-et a felhasználó tényleges fioknevére kell cserélni.)

   C:\WINDOWS\Temp

   C:\WINDOWS\SoftwareDistribution\Download

   C:\Windows\Prefetch

A temp fájlokat havonta érdemes törölni. A törléseket egy kattintással elvégezhetjük az itt található batch programmal: TEMP_fajlok_torlese.batLomtárat is érdemes kiüríteni (C:\RECYCLER), illetve a méretét csökkenteni:

Jobb-klikk a Lomtár-ra, Tulajdonságok, és csuszkával állítsuk pl. 5%-ra.A Windows frissítésekor keletkezett tartalék fájlokat is törölhetjük:

C:\WINDOWS alatt az összes $-al kezdődő könyvtárt és tartalmukat törölhetjük. (Ezek rendszermappák, azaz az intézőben az Eszközök / Mappa beállításai alatt, a Nézet fülön a "A rendszermappák tartalmának megjelenítése" be kell, hogy pipálva legyen.IE cache

Az Internet böngésző által tárolt (cache) fájlok össz. méretét is érdemes korlátozni:

Internet Explorer Eszközök menüpontja alatt, az Internet beállításoknál az Általános fülön (középen) a [Beállítások] gombra klikk és a Használható lemezterületek méretét állítsuk 100MB-ra, OK. Ezután a [Fájlok törlése] gombra klikk, OK (a törlés több percig is tarthat), OK.Ezután

Töredezettség mentesítés

Az össze vissza levő fájlok kezelése lassítja a gépünket, ezért félévente érdemes töredezettség mentesíteni.

Windows Intézőben jobb klikk a meghajtóra (pl. C:\-re), Tulajdonságok, az Eszközök fülön válasszuk a [Töredezettség mentesítés]-t. Ez akár több óráig is eltarthat.Ikon cache kiürítése (évente érdemes)

Idővel az ikonok tárolására szolgáló fájlt olyan nagy lesz, hogy már akadozva jelenhetnek meg az asztal és a Start menü ikonjai.

Az C:\Documents and Settings\USERNAME\Local Settings\Application Data\IconCache.db fájl törlése segít ezen. Törlés után, az XP automatikus újra elkészíti a fájlt.Felesleges szolgáltatások kikapcsolása:

Indexelő szolgáltatás kikapcsolása (egyszer szükséges)

Start / Futtatás, írjuk be: services.msc OK.

Keressük meg az "Indexelő szolgáltatás"-t, duplaklikk és az Indítás típusát állítsuk "Kézi"-re.

Nézzük végig, hogy mely szolgáltatásra nincs szükségünk és azokat állítsuk "Kézi" indításra. Ha valamelyik szolgáltatás funkcióját nem ismerjük, inkább hagyjuk úgy, ahogy van.Hibajelentés kikapcsolása:

Programhiba esetén egy jelentést küldhetünk a Microsoftnak, ha ezt nem szeretnénk, akkor kikapcsolhatjuk:

Sajátgép-re jobbklikk, Tulajdonságok, Speciális fülön, klikk a Hibajelentés-re és jelöljük be a Hibajelentés tiltását. Továbbá érdemes a C:\WINDOWS\pchealth\ERRORREP könyvtárból a HDMP és MDMP fájlokat törölni (memóriaképeket).Tipp: Leveleink, dokumentumaink gyors megtalálásához használjunk Desktop Search programot, pl. Copernic Desktop Search, Google Desktop Search. Működésük hasonló az Internetes keresőkhöz, de ez a helyi merevlemezeken és hálózati meghajtókon tudnak keresni. Több mint 20 kereső összehasonlítása itt található.

Több teszt és a saját tapasztalatom alapján, a legjobb ingyenes keresőnek a Copernic Desktop Search bizonyult, amely szinte mindegyik keresőszóra több eredményt dobott elő vetélytársainál. A Copernic alapos indexeléssel kezdi munkáját, és ezután szinte mindent megtalál, függetlenül attól, hogy a fájl nevében, vagy annak tartalmában, vagy egy e-mailben vagy annak mellékletében van a keresett szó. A Copernic ráadásul nemcsak keres, hanem meg is jeleníti a dokumentumokat, képeket és pdf fájlokat. (Windows 98/ME/NT/2000/XP/2003, otthoni használatra ingyenes)

copernicdesktopsearch202.exe (4,5 MB), olvassel.txt forrás: www.copernic.comIntéző beállítása: (egyszer szükséges)

Indítsuk el a Windows Intézőt és állítsuk be olyannak amilyet szeretnénk, rendezzük az oszlopok szélességét, stb. Javasolt beállítások:

A Nézet menünél kapcsoljuk be az "Állapotsor"-t.

Az Eszközök / Mappa beállításainál, a Feladatok-nál válasszuk "Klasszikus..."-t,

a Nézet fülön minden pipát vegyünk ki, majd alulról kezdve pipáljuk be a következőket:

   Titkosított és tömörített NTFS...

   Teljes elérési út megjelenítése a címsávban

   Ne gyorsító tárazza a miniatűröket

Nyomjuk meg az [Alkalmaz] gombot, majd ball-felül a [Minden mappára érvényes]-t, OK.Menük gyorsítása: (egyszer szükséges)

A Start menü megjelenítése késleltetve van, ezen érdemes egy kicsit gyorsítani:

Start / Futtatás, írjuk be: regedit OK

Keressünk rá a "MenuShowDelay"-re, (HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop alatt található) duplaklikk és pl. 200-t írjunk be (az alap érték: 400), OK.

A gép újraindítása után érvényesül a beállítás.Klasszikus menü

Menüt szintén gyorsíthatjuk, érdemes a Windows klasszikus menüjét használni.

Kattintsunk a Start gombra jobb egérgombbal, Tulajdonságok. Itt válaszuk a "Klasszikus start menü"-t, majd a [Testreszabás]-ra klikk és a "Testreszabott menük használata" elöl vegyük el a pipát.Mappák, fájlok elérésének gyorsítása: (egyszer szükséges)

A Windows nyilvántartja, hogy melyik fájlhoz mikor fértünk hozzá (legutoljára), általában erre nincs szükség, azaz ezt is kikapcsolhatjuk.

Start / Futtatás, írjuk be: regedit OK

Menjünk a HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem-ra és a jobb ablak üres részére jobb-klikk, Új Duplaszó, neve legyen: "NtfsDisableLastAccessUpdate", dupla-klikk és az értéke 1 legyen.Intéző gyorsítása - az AVI fájlok adatainak felesleges beolvasásának kikapcsolásával: (egyszer szükséges)

Start / Futtatás, írjuk be: regedit OK

A HKEY_CLASSES_ROOT\SystemFileAssociations\.avi\shellex\PropertyHandler-nél a jobb oldalon az alapértelmezett {87D62...} értéket töröljük.Utoljára használt dokumentumok

Ha nincs szükségünk arra, hogy a Windows nyilvántartsa az utoljára használt dokumentumok listáját, akkor kapcsoljuk ki.:

Start / Futtatás, írjuk be: regedit OK

Menjünk a HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer-ra és a jobb ablak üres részére jobb-klikk, Új Duplaszó, neve legyen: "NoRecentDocsHistory", dupla-klikk és az értéke 1 legyen.Kikapcsolás gyorsítása:

Pár érték megváltoztatásával jelentősen gyorsulhat az XP leállítása.

Start / Futtatás, írjuk be: regedit OK

   HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop-nál a "WaitToKillAppTimeout" értékét (20000) állítsuk 5000-re.

   HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop-nál a "HungAppTimeout" értékét (5000) állítsuk 2000-re.

   HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control-nál a "WaitToKillServiceTimeout" értékét (20000) állítsuk 5000-re.

   HKEY_USERS\.DEFAULT\Control Panel\Desktop-nál a "WaitToKillAppTimeout" értékét (190000) állítsuk 10000-re.Indítás gyorsítása:

Fix IP cím

Az IP kérése a DHCP szervertől (pl. az ADSL routertől) is időt vesz igénybe, ezt az időt statikus IP cím megadásával nyerhetjük meg. (Ha számítógépünk router nélkül kapcsolódik az internethez, akkor ezt ne állítsuk be!)

Start / Futtatás, írjuk be: cmd OK, a megjelenő ablakban írjuk be: "ipconfig /all" (enter) a megjelenő adatokat írjuk fel (IP cím, mask, DNS, WINS).

Start / Beállítások / Hálózati kapcsolatok, Jobb-klikk a Helyi hálózati kártyára, Tulajdonságok, az Elemeknél válaszuk ki a "TCP/IP protokoll"-t (legalul szokott lenni), Tulajdonságok és adjuk meg a fent lejegyzett értékeket.

Ha gyakran kell IP címet változtatni (melyet nem DHCP szerver ad automatikusan), akkor a következő batch program nagyon hasznos lesz: IP_set.bat (a fájl minden szükséges információt tartalmaz)A "Rendszer visszaállítás" szolgáltatás felesleges

Rendszer visszaállítás kikapcsolása:

Start / Beállítások / Vezérlőpult / Rendszer-nél, a "A rendszer visszaállítása" fülön pipáljuk be a "A rendszer visszaállítás kikapcsolása..."-t.

Ezzel az összes meghajtón levő "System Volume Information" (rejtett, rendszer) könyvtár kiürül, illetve tartalmukat törölhetjük.Adatainkról gyakran készítsünk biztonsági másolatot, erre több bevált automatizált módszer van, további info itt is található:

www.dola.hu/tools

Ha teljes rendszert szeretnénk egyben elmenteni akkor un. Image típusú mentést érdemes készíteni, erre a Norton Ghost vagy a PowerQuest Image Center-je a legpraktikusabb.FAT vagy NTFS

Használjunk NTFS fájlrendszert, mert az NTFS gyorsabb mint a FAT32 és 4 GB-nál nagyobb fájlokat is tud tárolni. (Telepítéskor már érdemes NTFS-t választani, de később is át lehet konvertálni - vissza viszont nem!)

A konvertálás elött készítsünk biztonsági mentést az összes adatunkról, majd: Start / Futtatás, írjuk be: cmd OK, a megjelenő ablakban írjuk be:

   vol c: (enter - ha a c: meghajtót akarjuk konvertálni)

   convert c: /fs:ntfs (enter), majd adjuk meg a kötet nevét, Igen...

Majd az számítógép újraindítása után elkezdődik a konvertálás. (Ez sokáig tart, türelmesen kell várni...)Hibernálás kikapcsolása

Ha nincs rá szükségünk, akkor kapcsoljuk ki és ezzel a memória méretével azonos fájl is törlődik (c:\hiberfil.sys).

Start / Beállítások / Vezérlőpult / Energiagazdálkodási lehetőségek

Hibernálás fülön vegyük ki a pipát a "Hibernálás engedélyezése" elöl.Nincs kevés memória a gépben?

Kevés memória nagyon lelassíthatja a gépet. Érdemes ezt ellenőrizni: Windows XP esetén, több órás munka után egyszerre nyomjuk le a Ctrl+Shift+Esc gombokat és a Teljesítmény fülön nézzük meg, hogy a Lefoglalt memóriánál mennyi a Csúcsérték. Ha ez nagyobb mint a gépben levő memória mérete (Fizikai memória-nál a Összes értéke), akkor érdemes bővíteni. (Windows XP esetén mindenképpen javasolt az 1 GB RAM használata).CD/DVD/USB meghajtó Autorun kihagyása

Sokszor zavaró, hogy a behelyezett CD/DVD lemezen levő program automatikusan elindul.

Ha a lemez behelyezésekor lenyomva tartjuk a Shift gombot az autorun utasítás (és ezzel a program) nem indul el. (Az indítandó utasítást a CD/DVD-lemez gyökérkönyvtárában található autorun.inf fájl tartalmazza.)

Microsoft Tweak UI PowerToy A PowerToy segítségével olyan a Windows XP olyan beállításait is finomhangolhatjuk, amiket más úton csak nagyon bonyolultan lehet elvégezni. Ilyen pl. a CD/DVD lemezek, illetve USB meghajtók viselkedése is (autorun). (Windows XP / 2003 server, ingyenes)

TweakUiPowertoySetup.exe (150 KB), olvassel.txt forrás: www.microsoft.com...FONTOS: A registry módosítását körültekintően végezzük, az adatok hibás változtatása a rendszer lefagyását eredményezheti!

 

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése