Vásárolj 50-90% kedvezménnyel!

 

 

2010. június 30., szerda

Számitástechnikai tippek trükkök

Számítástechnikai tippek, trükkökEzen oldal elkészítésével szeretnénk segítséget nyújtani, hogy a számítógépén futó programokat könnyebben, gyorsabban tudjad használni.

A Microsoft Windows viselkedését a regisztrációs adatbázis határozza meg. Pár praktikus módosítással windowsunkat kényelmesebbé tudjuk tenni.

 


 

Tartalom:

Hogyan tehetjük biztonságossá gépünket? 

Windows XP trükkök - avagy hogyan gyorsítsuk fel az XP-t 

Windows 95-2000 közös  Windows 95  Windows 98  Windows NT  Windows 3.1  Internet Explorer  Magyar Forró Drót telefonszámok  Driverek

Hogyan tehetjük biztonságossá gépünket? MS Windows XP karbantartása

Több barátom is kérte, hogy írjam össze mit kell tenni, hogy gépükkel biztonságosan dolgozhassanak, Internetezhessenek. Miután azóta sokan kérdezték ugyanezt, közzéteszem a listát, remélem hasznosnak fogod találni.

Az alábbiak többségét gépemként csak egyszer kell megtenni, viszont a frissítéseket havonta érdemes!- Víruskereső + tűzfal


Használj aktív védelmet biztosító anti-virus programot, mely az e-mailben és a böngészés közben érkező vírusokat is kiszűri és tűzfalat is tartalmaz. Például: F-Secure Client Security 7

Ha nagyon sok SPAM-et (kéretlen levelet) kapsz, akkor az F-Secure Internet Security 2008-at ajánlom, ez három gép esetén évi 5.000 Ft/gépbe kerül.

vagy NOD32 (ESET Smart Security) - ez a leggyorsabb víruskerső, de drágább mint az F-Secure (kb 14.000 Ft).

Ha esetleg a víruskereső nem tartalmaz tűzfalat, a Windows XP (SP2, SP3) tűzfalát mindenképpen kapcsold be, illetve olyan ADSL/kábel routert használj, mely tartalmaz tűzfalat.

- Az e-mailek letöltése előtt, a víruskereső frissítését mindig várd meg (3-20 perc), így elkerülöd azt az alapvető hibát, hogy régi adatbázissal ellenőrzöd a leveleket!Az operációs rendszerhez és az alkalmazásokhoz kiadott biztonsági javítócsomagokat rendszeresen telepítsd!Operációs rendszer frissítése - havonta érdemes megtenni!- Microsoft update

update.microsoft.com és lépésről lépésre végig kell csinálni, majd ha végzett még kétszer!- Automatikus frissítés beállítása (Microsoft update)

Be kell állítani, hogy a frissítések automatikusan letöltődjenek és települjenek. Ennek lépései:

START / Beállítások / Vezérlőpult / Rendszer

Az Automatikus frissítések fülön az automatikus legyen bejelölve és olyan időpont, amikor bekapcsolva szokott lenni a gép.- Ha Office 2000-et (vagy 97-t) használsz, akkor azt külön kell frissíteni:

office.microsoft.com

A telepítő CD-re szükség lesz.

Ha megtörtént a frissítés, még egyszer le kell futatni!

Alkalmazások frissítése - havonta érdemes megtenni!

A leggyakrabban használt windows-os programok frissítési helyei:

- Adobe Acrobar Reader frissítése

- SUN JAVA frissítése

- Adobe Flash player frissítése (a Google Toolbar nem szükséges)

- Apple QuickTime frissítése; vagy QuickTime Alternative

- Skype frissítése

- Winamp Media Player frissítése

- VLC Media Player frissítése vagy a VLC Media Player Portable frissítése

És természetesen a többi alkalmazást is érdemes frissíteni!- Biztonságos jelszavakat használj!

A Rendszergazda (Administrator) jelszava se legyen üres...- Windows XP gyorsítása (opcionális)

Az alábbi tippek alapján.Windows XP trükkök - avagy hogyan gyorsítsuk fel az XP-t

Felesleges fájlok (temp) törlése:

Nem is gondolnánk, hogy akár több ezer felesleges fájl keletkezett a gépünkön, mely nem csak lassítja a gépünk működését, de több száz megabájtnyi helyet is elfoglalhat.

A következő könyvtárakban levő fájlokat nyugodtan törölhetjük (előtte minden programból lépjünk ki):

   C:\Documents and Settings\USERNAME\Local Settings\Temp (Megj: A "USERNAME"-et a felhasználó tényleges fioknevére kell cserélni.)

   C:\WINDOWS\Temp

   C:\WINDOWS\SoftwareDistribution\Download

   C:\Windows\Prefetch

A temp fájlokat havonta érdemes törölni. A törléseket egy kattintással elvégezhetjük az itt található batch programmal: TEMP_fajlok_torlese.batLomtárat is érdemes kiüríteni (C:\RECYCLER), illetve a méretét csökkenteni:

Jobb-klikk a Lomtár-ra, Tulajdonságok, és csuszkával állítsuk pl. 5%-ra.A Windows frissítésekor keletkezett tartalék fájlokat is törölhetjük:

C:\WINDOWS alatt az összes $-al kezdődő könyvtárt és tartalmukat törölhetjük. (Ezek rendszermappák, azaz az intézőben az Eszközök / Mappa beállításai alatt, a Nézet fülön a "A rendszermappák tartalmának megjelenítése" be kell, hogy pipálva legyen.IE cache

Az Internet böngésző által tárolt (cache) fájlok össz. méretét is érdemes korlátozni:

Internet Explorer Eszközök menüpontja alatt, az Internet beállításoknál az Általános fülön (középen) a [Beállítások] gombra klikk és a Használható lemezterületek méretét állítsuk 100MB-ra, OK. Ezután a [Fájlok törlése] gombra klikk, OK (a törlés több percig is tarthat), OK.Ezután

Töredezettség mentesítés

Az össze vissza levő fájlok kezelése lassítja a gépünket, ezért félévente érdemes töredezettség mentesíteni.

Windows Intézőben jobb klikk a meghajtóra (pl. C:\-re), Tulajdonságok, az Eszközök fülön válasszuk a [Töredezettség mentesítés]-t. Ez akár több óráig is eltarthat.Ikon cache kiürítése (évente érdemes)

Idővel az ikonok tárolására szolgáló fájlt olyan nagy lesz, hogy már akadozva jelenhetnek meg az asztal és a Start menü ikonjai.

Az C:\Documents and Settings\USERNAME\Local Settings\Application Data\IconCache.db fájl törlése segít ezen. Törlés után, az XP automatikus újra elkészíti a fájlt.Felesleges szolgáltatások kikapcsolása:

Indexelő szolgáltatás kikapcsolása (egyszer szükséges)

Start / Futtatás, írjuk be: services.msc OK.

Keressük meg az "Indexelő szolgáltatás"-t, duplaklikk és az Indítás típusát állítsuk "Kézi"-re.

Nézzük végig, hogy mely szolgáltatásra nincs szükségünk és azokat állítsuk "Kézi" indításra. Ha valamelyik szolgáltatás funkcióját nem ismerjük, inkább hagyjuk úgy, ahogy van.Hibajelentés kikapcsolása:

Programhiba esetén egy jelentést küldhetünk a Microsoftnak, ha ezt nem szeretnénk, akkor kikapcsolhatjuk:

Sajátgép-re jobbklikk, Tulajdonságok, Speciális fülön, klikk a Hibajelentés-re és jelöljük be a Hibajelentés tiltását. Továbbá érdemes a C:\WINDOWS\pchealth\ERRORREP könyvtárból a HDMP és MDMP fájlokat törölni (memóriaképeket).Tipp: Leveleink, dokumentumaink gyors megtalálásához használjunk Desktop Search programot, pl. Copernic Desktop Search, Google Desktop Search. Működésük hasonló az Internetes keresőkhöz, de ez a helyi merevlemezeken és hálózati meghajtókon tudnak keresni. Több mint 20 kereső összehasonlítása itt található.

Több teszt és a saját tapasztalatom alapján, a legjobb ingyenes keresőnek a Copernic Desktop Search bizonyult, amely szinte mindegyik keresőszóra több eredményt dobott elő vetélytársainál. A Copernic alapos indexeléssel kezdi munkáját, és ezután szinte mindent megtalál, függetlenül attól, hogy a fájl nevében, vagy annak tartalmában, vagy egy e-mailben vagy annak mellékletében van a keresett szó. A Copernic ráadásul nemcsak keres, hanem meg is jeleníti a dokumentumokat, képeket és pdf fájlokat. (Windows 98/ME/NT/2000/XP/2003, otthoni használatra ingyenes)

copernicdesktopsearch202.exe (4,5 MB), olvassel.txt forrás: www.copernic.comIntéző beállítása: (egyszer szükséges)

Indítsuk el a Windows Intézőt és állítsuk be olyannak amilyet szeretnénk, rendezzük az oszlopok szélességét, stb. Javasolt beállítások:

A Nézet menünél kapcsoljuk be az "Állapotsor"-t.

Az Eszközök / Mappa beállításainál, a Feladatok-nál válasszuk "Klasszikus..."-t,

a Nézet fülön minden pipát vegyünk ki, majd alulról kezdve pipáljuk be a következőket:

   Titkosított és tömörített NTFS...

   Teljes elérési út megjelenítése a címsávban

   Ne gyorsító tárazza a miniatűröket

Nyomjuk meg az [Alkalmaz] gombot, majd ball-felül a [Minden mappára érvényes]-t, OK.Menük gyorsítása: (egyszer szükséges)

A Start menü megjelenítése késleltetve van, ezen érdemes egy kicsit gyorsítani:

Start / Futtatás, írjuk be: regedit OK

Keressünk rá a "MenuShowDelay"-re, (HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop alatt található) duplaklikk és pl. 200-t írjunk be (az alap érték: 400), OK.

A gép újraindítása után érvényesül a beállítás.Klasszikus menü

Menüt szintén gyorsíthatjuk, érdemes a Windows klasszikus menüjét használni.

Kattintsunk a Start gombra jobb egérgombbal, Tulajdonságok. Itt válaszuk a "Klasszikus start menü"-t, majd a [Testreszabás]-ra klikk és a "Testreszabott menük használata" elöl vegyük el a pipát.Mappák, fájlok elérésének gyorsítása: (egyszer szükséges)

A Windows nyilvántartja, hogy melyik fájlhoz mikor fértünk hozzá (legutoljára), általában erre nincs szükség, azaz ezt is kikapcsolhatjuk.

Start / Futtatás, írjuk be: regedit OK

Menjünk a HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem-ra és a jobb ablak üres részére jobb-klikk, Új Duplaszó, neve legyen: "NtfsDisableLastAccessUpdate", dupla-klikk és az értéke 1 legyen.Intéző gyorsítása - az AVI fájlok adatainak felesleges beolvasásának kikapcsolásával: (egyszer szükséges)

Start / Futtatás, írjuk be: regedit OK

A HKEY_CLASSES_ROOT\SystemFileAssociations\.avi\shellex\PropertyHandler-nél a jobb oldalon az alapértelmezett {87D62...} értéket töröljük.Utoljára használt dokumentumok

Ha nincs szükségünk arra, hogy a Windows nyilvántartsa az utoljára használt dokumentumok listáját, akkor kapcsoljuk ki.:

Start / Futtatás, írjuk be: regedit OK

Menjünk a HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer-ra és a jobb ablak üres részére jobb-klikk, Új Duplaszó, neve legyen: "NoRecentDocsHistory", dupla-klikk és az értéke 1 legyen.Kikapcsolás gyorsítása:

Pár érték megváltoztatásával jelentősen gyorsulhat az XP leállítása.

Start / Futtatás, írjuk be: regedit OK

   HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop-nál a "WaitToKillAppTimeout" értékét (20000) állítsuk 5000-re.

   HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop-nál a "HungAppTimeout" értékét (5000) állítsuk 2000-re.

   HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control-nál a "WaitToKillServiceTimeout" értékét (20000) állítsuk 5000-re.

   HKEY_USERS\.DEFAULT\Control Panel\Desktop-nál a "WaitToKillAppTimeout" értékét (190000) állítsuk 10000-re.Indítás gyorsítása:

Fix IP cím

Az IP kérése a DHCP szervertől (pl. az ADSL routertől) is időt vesz igénybe, ezt az időt statikus IP cím megadásával nyerhetjük meg. (Ha számítógépünk router nélkül kapcsolódik az internethez, akkor ezt ne állítsuk be!)

Start / Futtatás, írjuk be: cmd OK, a megjelenő ablakban írjuk be: "ipconfig /all" (enter) a megjelenő adatokat írjuk fel (IP cím, mask, DNS, WINS).

Start / Beállítások / Hálózati kapcsolatok, Jobb-klikk a Helyi hálózati kártyára, Tulajdonságok, az Elemeknél válaszuk ki a "TCP/IP protokoll"-t (legalul szokott lenni), Tulajdonságok és adjuk meg a fent lejegyzett értékeket.

Ha gyakran kell IP címet változtatni (melyet nem DHCP szerver ad automatikusan), akkor a következő batch program nagyon hasznos lesz: IP_set.bat (a fájl minden szükséges információt tartalmaz)A "Rendszer visszaállítás" szolgáltatás felesleges

Rendszer visszaállítás kikapcsolása:

Start / Beállítások / Vezérlőpult / Rendszer-nél, a "A rendszer visszaállítása" fülön pipáljuk be a "A rendszer visszaállítás kikapcsolása..."-t.

Ezzel az összes meghajtón levő "System Volume Information" (rejtett, rendszer) könyvtár kiürül, illetve tartalmukat törölhetjük.Adatainkról gyakran készítsünk biztonsági másolatot, erre több bevált automatizált módszer van, további info itt is található:

www.dola.hu/tools

Ha teljes rendszert szeretnénk egyben elmenteni akkor un. Image típusú mentést érdemes készíteni, erre a Norton Ghost vagy a PowerQuest Image Center-je a legpraktikusabb.FAT vagy NTFS

Használjunk NTFS fájlrendszert, mert az NTFS gyorsabb mint a FAT32 és 4 GB-nál nagyobb fájlokat is tud tárolni. (Telepítéskor már érdemes NTFS-t választani, de később is át lehet konvertálni - vissza viszont nem!)

A konvertálás elött készítsünk biztonsági mentést az összes adatunkról, majd: Start / Futtatás, írjuk be: cmd OK, a megjelenő ablakban írjuk be:

   vol c: (enter - ha a c: meghajtót akarjuk konvertálni)

   convert c: /fs:ntfs (enter), majd adjuk meg a kötet nevét, Igen...

Majd az számítógép újraindítása után elkezdődik a konvertálás. (Ez sokáig tart, türelmesen kell várni...)Hibernálás kikapcsolása

Ha nincs rá szükségünk, akkor kapcsoljuk ki és ezzel a memória méretével azonos fájl is törlődik (c:\hiberfil.sys).

Start / Beállítások / Vezérlőpult / Energiagazdálkodási lehetőségek

Hibernálás fülön vegyük ki a pipát a "Hibernálás engedélyezése" elöl.Nincs kevés memória a gépben?

Kevés memória nagyon lelassíthatja a gépet. Érdemes ezt ellenőrizni: Windows XP esetén, több órás munka után egyszerre nyomjuk le a Ctrl+Shift+Esc gombokat és a Teljesítmény fülön nézzük meg, hogy a Lefoglalt memóriánál mennyi a Csúcsérték. Ha ez nagyobb mint a gépben levő memória mérete (Fizikai memória-nál a Összes értéke), akkor érdemes bővíteni. (Windows XP esetén mindenképpen javasolt az 1 GB RAM használata).CD/DVD/USB meghajtó Autorun kihagyása

Sokszor zavaró, hogy a behelyezett CD/DVD lemezen levő program automatikusan elindul.

Ha a lemez behelyezésekor lenyomva tartjuk a Shift gombot az autorun utasítás (és ezzel a program) nem indul el. (Az indítandó utasítást a CD/DVD-lemez gyökérkönyvtárában található autorun.inf fájl tartalmazza.)

Microsoft Tweak UI PowerToy A PowerToy segítségével olyan a Windows XP olyan beállításait is finomhangolhatjuk, amiket más úton csak nagyon bonyolultan lehet elvégezni. Ilyen pl. a CD/DVD lemezek, illetve USB meghajtók viselkedése is (autorun). (Windows XP / 2003 server, ingyenes)

TweakUiPowertoySetup.exe (150 KB), olvassel.txt forrás: www.microsoft.com...FONTOS: A registry módosítását körültekintően végezzük, az adatok hibás változtatása a rendszer lefagyását eredményezheti!Windows 95/98/ME/NT/2000 közös trükkök:Legördülő menük látványos gyorsítása a (Start, pop-up) gyorsítása: Regedit indítása után a HKEY_CURRENT_USER / Control Panel / Desktop a MenuShowDelay értékét állítsuk 1-re (1…990). Ha nincs ilyen bejegyzésünk, hozzunk létre: jobb ablakban jobb egér, Új-Karakterlánc. Az új adatnak adjuk a MenuShowDelay nevet, majd értékének 1-et. (Kilépés után a gép újraindítása szükséges.)Autorun kihagyása: Sokszor zavaró, hogy a behelyezett CD-ROM-ról a program automatikusan elindul. Ha a CD behelyezésekor lenyomva tartjuk a Shift gombot az autorun utasítás (és ezzel a program) nem indul el. (Az indítandó utasítást- a CD-lemez gyökérkönyvtárában található autorun.inf fájl tartalmazza.)

Az automatikus lejátszást véglegesen kikapcsolni Windows 9x esetén, a Start / Vezérlőpult / Rendszer / Eszközkezelő fülön a CD-ROM bejegyzésnél; Windows NT-n a Control Panel / Adminisztrative tools / Computer management fülön lehet.Hosszú fájlnevek kijelzése DOS ablakban: Hosszú fájlneveket a rendszer csonkolva mutatja meg a DOS-os programoknak. (8+3 karakter, pontosabban xxxxxx~1.xxx formátumban) Ezt kicsit lehet módosítani: Regedit indítása után a HKEY_LOCAL_MACHINE / System / CurrentControlSet / Control / FileSystem szakaszban a NameNumericTail értékét állítsuk 0000 00 ra. Ha nincs ilyen bejegyzésünk, hozzunk létre: jobb ablakban jobb egér, Új-Bináris érték. Az új adatnak adjuk a NameNumericTail nevet, majd értékének 000000-át. (alapérték 0000 01 vagy törölni kell a NameNumericTail-t) Gép újraindítása után -DOS alatt- már 8 karaktert látunk a hosszú fájlnevekből. (Win95, Win98)Eszközkezelő (System Properties) gyors elérése (Win95, 98 billentyűzetnél): Nyomjuk le egyszerre a "Lobogó ablak" és a "Pause-Break" gombot.Fájlok gyors törlése a Lomtár (Recycle Bin) kihagyásával: Fájlok kijelölése után a Shift-et nyomva kell tartani a Delete és az Igen (YES) lenyomásáig.Felesleges Floppy Drive zörgetés!? Általában egyszerű a megoldás: A windows a Start / Dokumentumok alatt tárolja a megnyitott fájlok közül az utolsó 15 nevét. Ha ezek között valamelyik a Floppy lemezen volt, előfordulhat, hogy a windows a Floppy drivehoz fordul feleslegesen. Megoldás: Start / Settings / Taskbar / Start Menu Programs-nál a Documents Menu-nél nyomjuk meg a Clear gombot.Gyors ablakbezárás: SHIFT+X-el zárunk be az ablakot (az X a jobb felső sarokra értendő), akkor az összes ablak bezáródik, amiből azt megnyitottuk.Több Operációs Rendszer: Mi a teendő, ha egy meglévő op. rendszerre (pl. MS-Dos 6.22) Windows 95/98-at akarunk telepíteni úgy, hogy utána választani lehessen, hogy melyik op. rendszer induljon? Íme:

A meglévő op. rendszerre telepítsük fel a Windows 95/98-at. NE töröljünk le semmilyen rendszer fájlt (az autoexec.bat meg config.sys-t se)! Telepítés után az új Win 95/98-ból editáljuk a MSDOS.SYS filet. Ebben a következő beállításokra figyeljünk:

- BootGUI=1 -> grafikus felület indul, 0 -> csak a DOS 7.0-a indul

- BootMulti=1 -> engedélyezi a MultiBootot (dualbootot)

- BootMenu=1 -> Indulásnál bejön a menü (mintha az F8-at nyomtuk volna le)

- BootMenuDefault=x -> x az az érték, ahányadik menüpontot akarod alapbeállításnak (Ha a Win 95/98 at akkor 1 -> Normal; ha a régi Dos-t aKarjuk akkor általában 7 -> Previous version of MS-DOS.

- BootMenuDelay=y -> y másodpercig vár mielőtt elindulna a default-menüpont

Ha valamelyik sor hiányzik, azt be kell, lehet írni. Mindkét op. rendszerhez külön autoexec.bat és config.sys file tartozik, nyugodtan lehet őket editálni, az nem zavarja a másik op. rendszerhez tartozót. (A nevet automatikusan változtatja, tehát mindkét op. rendszerből AUTOEXEC.BAT és CONFIG.SYS-ként látható)Az OSR2-vel vigyázzunk, nem támogatja az MS-DOS-t.RAMDRIVE használata gyorsítja gépünket:

Hozzunk létre egy RAMDRIVE-ot (számítógépünk memóriájától függő méretűt, de minimum 4Mb-osat) és irányítsuk oda a TEMP-eket (autoexec.bat-ban: SET TEMP=x:\TEMP -> x: a ramdrive betüje; a TEMP-et létre kell benne hozni). Vannak olyan programok, melyek külön TEMP-könyvtár beállítást használnak, azoknál ezt külön kell beállítani.

RAMDRIVE létrehozása: a CONFIG.SYS-ben: DEVICE=path\RAMDRIVE.SYS méret /E (Számítógép kikapcsoláskor törlődnek a temp-fájlok!)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése